Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни за дълъг живот

Храни за дълъг живот

Здравословно хранене

Всеки би желал да бъде вечно млад – някой хора са абсолютно готови да се подложат на всякакви диети само с идеята да изглеждат добре. Други обаче не приемат, че ограниченията в храненето ще им доставят по-дълъг и пълноценен живот.

Според Eating Well Magazine съществуват няколко храни, които биха могли да ни помогнат да запазим стройната си фигура и да имаме по-дълъг живот.

- Любимият на много дами шоколад е включен в този списък – най-малък процент болни хора от сърдечно-съдови заболявания се наблюдава в племето Куна, сочат различни проучвания.

Причината е, че хората от племето отглеждат свое какао, което в последствие консумират като напитка. Индианското племе се намира в Централна Америка – при нито един представител на племето не се наблюдава високо кръвно налягане или диабет. Учените смятат, че причина за това е какаото, което пият;

Вино

- Виното също е част от списъка. Ако се употребява умерено, алкохолната напитка може да ни предпази от сърдечно-съдови заболявания, проблеми с паметта, диабет.

Учените твърдят, че подобни свойства имат всички алкохолни напитки, но те определено препоръчват червеното вино. В него, както знаете, се съдържа и ресвератрол, за който се смята, че забавя стареенето;

- Ядките са богати на ненаситени мазнини и помагат за нормалната работа на сърцето. В тях има още високо съдържание на минерали, аминокиселини, витамини. Ежедневната употреба на ядки увеличава живота със средно 2.5 години, сочат различни изследвания;

Зехтин

- Боровинките са богати на вещества, които понижават окислителните и възпалителни процеси в организма;

- Зехтинът понижава риска от ракови заболявания и освен това помага в борбата със сърдечно-съдовите болести. Това факт е научно доказан – причината са мононенаситените мазнини, които зехтинът съдържа. Той съдържа и полифеноли – антиоксиданти, които забавят възникването на възрастови заболявания;

Кисело мляко

- Кисело мляко – богат източник на калций, който ни помага да намалим риска от заболяване като остеопорозата. Благодарение на бактериите, които се съдържат в млякото, стомашно-чревният тракт функционира нормално;

- Рибата също намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Това твърдение е подкрепено с изследване, направено преди около тридесет години. Тогава за първи път се изследва защо ескимосите толкова рядко страдат от заболявания на сърцето.

Причината се оказва много честата консумация на прясна риба – както знаете, тя е богата на омега-3 мастни киселини, които предотвратяват образуване на холестеролна плака върху кръвоносните съдове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest