Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Изненада на масата: Пълнена тиква

Изненада на масата: Пълнена тиква

Пълнена Тиква

Тиквеникът е почти задължителен спътник на зимните празници. Предлагаме ви нещо малко по-различно, но също толкова вкусно. Едната ни рецепта е подходяща за основно ястие и е със свинско месо, другата е десерт, от който ще останете очаровани.

Единствената трудност при готвенето на тиквата е самото изчистване на вътрешността, но пък крайният резултат е толкова вкусен, че усилията определено си заслужават.

Пълнена тиква с гъби и свинско месо

Необходими продукти: кръгла тиква, 600 г свинско месо, 3 моркова, 2 глави лук или 1 стрък праз, 350 г печурки, 250 г картофи, 100 г домати, 1 връзка магданоз, черен пипер на зърна, сол, дафинов лист, зехтин, ½ ч.ч. червено вино.

Пълнена Тиква с Месо

Начин на приготвяне: първо трябва да отрежете капак на тиквата – отрежете капачето от страната на дръжката, а после издълбайте с помощта на лъжица вътрешността и посолете. Премахнете семките и по-жилавата част от тиквата.

В отделен съд сложете нарязаното на кубчета свинско да се задуши, след което прибавете към него морковите нарязани на шайби, картофите на кубчета, лука на полумесеци, червеното вино.

Оставете да се позадушат и като поомекнат, добавете нарязаните на половинки гъби. Подправете всичко с черен пипер и сол. След пет минути добавете накълцани на дребно домати – оставете сместа да покъкри и накрая подправете с нарязания на ситно магданоз.

Следва да напълните тиквата с плънката, като между продуктите сложете и поне два дафинови листа. Захлупете тиквата с капачето – може да увиете дръжката с фолио, за да не изгори. Сложете пълнената тиква в тава, в която сте налели малко вода. Печете два часа в умерена фурна. След това, ако желаете загар на ястието, премахнете капака и печете още половин час без него.

Сладка Пълнена Тиква

Следващото ни предложение е за сладка тиква – за целта ще ви бъдат необходими две малки тикви цигулки. Трябва да отрежете само най-тумбестата част от тях - така, че да се получат две купички.

Издълбавате семките, измивате добре и намазвате и двете тикви с пчелен мед. Ако обичате канела поръсете и с нея – знаете, че тиквата обича тази подправка.

Преди да започнете с дълбаенето на тиквата, сложете по 2 с.л. стафиди, сушени кайсии и изобщо всякакви сушени плодове, каквито ви се намират у дома, да се накиснат в ром. След като набъбнат, отцедете ги и ги смесете с нарязани на парчета круши, орехи.

Разбъркайте всичко това, добавете и канела към пълнежа и напълнете двете тикви. Oтгоре полейте хубаво с мед. Сложете тиквата в тава с малко вода, завийте тиквата с алуминиево фолио и печете на умерена фурна, докато омекне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest