Подсладител Стевия

Здравословни ползи от стевия

Стевията е много полезно растение, което дори може да отгледате в саксия. Стевията е известна не само с медения си вкус, но също така и с ползите си за човешкото здраве.

Стевията, която се използва за заместител на захарта, съдържа ценни витамини и минерали. Тя подобрява работата на стомаха и червата, както и на някои жлези – щитовидната, задстомашната и простатата.

Стевията възстановява клетките на черния дроб, подобрява обмяната на веществата и се отразява много добре върху имунната система. При редовна употреба стевията може да намали риска от исхемична болест и от атеросклероза. Стевията действа пречистващо на кръвоносната система.

Стевията е незаменим помощник в борбата срещу излишните килограми. При редовна употреба на стевия намалява нивото на кръвната захар. Това уникално растение действа благоприятно върху устната кухина благодарение на специални вещества в листата си, които се наричат стевозиди.

Те защитават зъбите от кариес, стабилизират състоянието на венците, спомагат за лечението на парадонтоза и на гингивити. Ако се промиват рани с разтвор от стевия, те зарастват много по-бързо и не остават белези.

Стевия

При травми, изгаряния и пъпки се препоръчва компрес от листа на стевия, измити и намачкани леко с пръсти. Ако кожата е увредена, се препоръчва отвара от стевия.

Тази отвара се приготвя, като 2 супени лъжици нарязани листа от стевия се завиват в марля и се връзват. Варят се в чаша вода половин час на слаб огън. Марлята се вади и отварата може да се използва два дни.

При затлъстяване се препоръчва чай от стевия. Той се приготвя като 2 чаени лъжички сушена стевия се залеят с 200 милилитра гореща вода и се оставят 40 минути похлупени. Прецеждат се и се пие по 100 милилитра два пъти дневно.

Този чай помага за по-бърз растеж на косата и предпазва от пърхот – трябва два пъти седмично да се втрива в кожата на главата.

Преди това чаят трябва да е добре охладен, за да не пострада кожата. Ако с този чай се търкат пигментни петна, те изсветляват, а кожата става по-еластична.

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

От другите ни сайтове

Свързани рецепти