Джоджен при зъбобол и болни венци

Джоджен

Джодженът е древен вид мента, растящ в районите на Централна и Южна Европа. Характеризира се със силен аромат и остър вкус. Широко използван е като подправка за супи, яхнии и месни деликатеси.

Освен като подправка обаче, джодженът се използва масово и като лекарство. Приемът му увеличава стомашната и чревна секреция, чрез което се подтиква апетита и се подобрява храносмилането. В медицината се прилага като обезболяващо и антисептично средство, най-вече при спазми.

Изключително полезен може да бъде джодженът при зъбобол и възпалени венци. Приготвя се отвара от джоджен, накиснат в червено вино – 1:10. Оставя се на престои 8 дни. С получената течност се жабури. При лош дъх от сместа се приемат по 2 с.л. след ядене.

Друг вариант срещу болни зъби и венци е следният: 1 шепа джоджен се смесва с 1 с.л. печена стипца. Изсипват се в шише и се заливат до горе със спирт. Шишето се оставя за около 3-4 дни на слънце, но покрито отгоре. Когато е готово, от течността се втрива или жабури.

Отвара от листа на джоджена пък се прилага срещу колит, ентероколит, подуване на корема, диария и газове. Препоръчва се и срещу симптоми на гадене и повръщане.

Зъбобол

Приема се под формата на запарка, като 2 супени лъжици от билката се заливат с 500 мл вряла вода. Оставят се за около час, след което сместа се прецежда. Полученото се изпива на части през деня.

Чаят от джоджен също е ползотворен. Той доказано влияе добре на хемороидите.

Освен вътрешно, джодженът може да се прилага външно. Това става под формата на компрес, при кожни обриви, циреи и натъртвания.

Джодженът е добро стимулиращо и ободряващо средство при състояния както на физическа, така и на умствена преумора. С етерично масло от джоджен пък се правят масажи, които доказано лекуват главоболие, мигрена и значително намаляват стреса.

Освен това маслото има и противогъбично действие. Прилага се и за инхалация при възпаление на дихателните пътища.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати