Мехурчетата правят шампанското вкусно

Шампанско

Шампанското е вино, на което почти никоя жена не може да устои. Пенливата напитка действа романтично и винаги се свързва със свещи и ягоди.

Оказва се, че за специфичният и приятен вкус на шампанското са виновни мехурчетата, смятат френски и германски учени.

Въглеродният двуокис, който представляват балончетата, изкарва ароматните качества на напитката.

Когато мехурчетата стигнат до повърхността те се пукат и освобождават тези съставки под формата на аерозоли.

Този процес е валиден за всички пенливи вина. В една бутилка шампанско може да се образуват около 100 млн. мехурчета.

Като се има предвид, че всяко от тях е със среден диаметър от 0.5 мм, това означава обща площ за всички мехурчета от бутилката от 80 кв. м.

Шампанското се произвежда чрез вторична ферментация. Наименованието му произлиза от френската провинция Шампан. Прочуло се е с вкусовите си качества още през Средновековието.

Първото голямо производство на пенливото вино е около 1535 г. в областта Лиму. Според легендата това е дело на монаха Дом Периньон, но не е така.

Негова е заслугата за подобряване на технологията на производство на шампанско вино и за неговото качество.

От френските крале идва традицията коронацията на владетел да се полива с шампанско.

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати