Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Водата е ключът към хубавото кафе

Водата е ключът към хубавото кафе

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Ароматно Кафе

Учени от университет Бат доказаха чрез изследване, че тайната на хубавото кафе не се крие нито в кафеените зърна, нито в скъпите кафемашини, а в използваната вода.

Пред британското издание Дейли мейл екипът от изследователи заявява, че съставът на водата може да промени вкуса и аромата на ободряващата напитка, независимо от кафеените зърна, от които се приготвя.

В проучването си учените са проверили как се отразява водата на кафето. Крайните резултати са установили, че високите нива на магнезиеви йони подобряват кафеения екстракт, докато високите нива на сода бикарбонат влошават вкуса на напитката.

Според ръководителя на екипа Кристофър Хендън в кафеените зърна се съдържат стотици химикали, като точният им състав се определя от начина им на опичане.

Кафе

„Вкусът на напитката се определя от това доколко съставките са извлечени от водата. За това има значение също как е смляно кафето, на каква температура и под какво налягане то се вари, както и продължителността на процеса.“ – заявява британския изследовател.

Научният екип е стигнал до заключението, че за да се насладим на хубаво кафе, от ключов фактор са пропорциите между захари, скорбяли, основи и киселини, които се извличат от даден вид зърна и от състава на водата.

Британското изследване насочва вниманието към значимостта при пропорциите на йоните, докато Европейската асоциация за гурме кафе поставя акцент върху измерването на йонната проводимост на използваната вода.

Пиене на Кафе

Американски невролози от друга страна добавят, че най-подходящото време за първата чаша кафе за деня е между 9.30 часа и 11.30 часа.

Точно тогава кофеинът си взаимодейства най-ефективно с хормона кортизол, който регулира вътрешния часовник на тялото и стимулира бдителността.

Нивата на кортизол са високи малко след събуждането и могат да останат високи до един час след това, достигайки пик между 8 и 9 часа.

Пиенето на кафе, докато нивата на този хормон са още високи, може да доведе до пристрастеност към кофеина затова е препоръчително да се изчака поне половин час, за да изпиете първата си чаша кафе за деня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest