Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кимионът помага при алергии

Кимионът помага при алергии

Кимион

Кимионът е подправка, която има доста остър вкус. Заради това е добре да се слага пестеливо в гозбите, тъй като много лесно може да превземе вкуса на яденето и да не се усеща нищо друго освен аромат на кимион. Освен това по-големи количества от подправката могат да предизвикат възпаление на стомашната лигавица и да усилят апетита.

Безспорно кимионът има и много полезни действия за организма – подправката укрепва имунната система, увеличава кърмата. Кимионът е изключително подходящ за консумация от хора, които имат високо ниво на [инсулин] в кръвта.

Освен това ароматната подправка успокоява чревните спазми и премахва газовете. Маслото, извлечено от семките на кимиона, засилва защитните сили на организма и се използва при различни алергии.

Кимионът има доказано действие при алергии, свързани с полени и прах – хората, които страдат от тях, знаят че най-трудно е през пролетния и есенен сезон. Подправката помага и при невродермит.

Кимионът помага при общите симптоми при алергиите като сълзене на очите, честото кихане и др. Не се препоръчва да се лекувате с кимион по време на бременност, а употребата по време на кърмене трябва да става под лекарски надзор. Освен кимионът и други билки помагат при появата на алергии.

Алергия към полени

Копривата е една от най-популярните в това отношение - помага заради съдържащия се в билката хистамин. Трябва да запарите 1 с.л. коприва в 500 мл вода, а след като изстине – прецеждате. След това тази смес се изпива на три дози, като е хубаво да приемете отварата половин час преди храна.

Друга билка, която е ефикасна при алергии, е камшикът или юнашка кръв. Използва се външно – промивате мястото с отвара от билката. Билката е изключително ефикасна и при зачервени очи от дълга работа пред компютър, както и при подути от алергична реакция клепачи.

При пролетни алергии подходяща билка е женското биле. Необходими са ви 2 г от билката, които трябва да сложите в литър вряща вода. Отдръпнете от котлона и оставете билката във водата четвърт час. След това прецедете и пийте 3 пъти дневно в равни количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest