Вкусни рецепти с брюкселско зеле

Брюкселско Зеле на Тиган

Когато си купувате брюкселско зеле, погледнете зелките – хубаво е да нямат никакви наранявания и да бъдат зелени, а не пожълтели. Освен това малките зелки трябва да бъдат твърди.

За да почистите брюкселското зеле, трябва да обелите най-горния слой на всяка от зелките, след което да ги измиете. Ако има останали стъбълца, ги отрежете с нож.

Приготвили сме ви три рецепти с този продукт, които се приготвят много бързо. Ето и какви са рецептите за тях:

Брюкселско зеле с чесън и масло

Необходими продукти: 1 кг брюкселско зеле, 3 скилидки чесън, лимонов сок, сол, масло.

Брюкселско Зеле

Начин на приготвяне: първо сварете малките зелки в подсолена вода. След като омекнат ги изцедете. След това ги изсипете внимателно в подходяща чиния за сервиране и ги поръсете с дресинг, който трябва да приготвите от сок от един лимон, разтопено масло и намачканите скилидки чесън.

Следващото ни предложение е за запечено брюкселско зеле с бекон. Можете да си приготвите гозбата в една тава, а ако разполагате с малки гювечета, направете в отделни порции за всеки. Първо бланширайте зелето (около 400 г), след което го отцеждате и разполовявате всяка зелка.

Нарежете глава лук и няколко скилидки чесън и ги запържете в тиган – сложете около 250 г бекон, също нарязан и гъби 150 г. Оставете да се позапържат и добавете по желание царевица от консерва.

Брюкселско Зеле с Пармезан

Налейте ¾ ч.ч. бяло вино и изключете котлона. След няколко минути, изсипете всичко това върху зелето, поръсете с кашкавал, добавете черен пипер, съвсем малко сол и запечете във фурната.

Брюкселско зеле със заквасена сметана

Необходими продукти: 500 г брюкселско зеле, 1ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. заквасена сметана, 2 с.л. брашно, 50г масло, 1 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. пармезан, 1-2 ч.л. млян черен пипер, ½ ч.л. настъргано индийско орехче, сол на вкус

Начин на приготвяне: Почистеното и измито зеле се сварява в тенджера с подсолена вода. През това време се приготвя сосът. В загрятото масло се запържва брашното, изсипват се млякото и сметаната и постоянно се разбърква на слаб огън, за да не се получат бучки в соса.

Когато е готов, се добавят подправките – солта, пиперът и индийското орехче. Готовият сос се излива в тенджерата и зеленчуците се оставят няколко минути да поврат. Консумират се поръсени с пармезан.

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати