Ябълка и лимонов сок ще премахнат чесновия дъх

Ябълки

Американски учени установиха след няколко експеримента, че ябълката и лимоновият сок гарантирано могат да освежат дъха ви, ако сте хапнали нещо с чесън.

В борбата с чесновия дъх могат да ви помогнат още зелен чай, магданоз, спанак и джоджен.

Според американските изследователи една от съставките на чесъна - алил метил сулфид (АМС), най-ефективно може да се отстрани чрез ябълка и лимонов сок, защото тя не може да се разгради при храносмилането, а се освобождава чрез дъха и потта.

При проучването учените са подлагали доброволци на тестове, при които е трябвало да ядат суров чесън, след което била измерена концентрацията на лошо миришещи съставки на чесъна в дъха им.

Чесън

След това участниците в изследването е трябвало да хапват различни храни, за които се смята, че помагат при борбата с лошия дъх.

Оказало се, че най-ефективната храна е ябълката. Според ръководителката на проучването – професор Шерил Баринджър от университета в Охайо, ябълките помагат, защото премахват неприятната миризма на ензими в чесъна.

Храните, които могат да ви спасят от чесновия дъх, са богати на полифеноли, чрез които разграждат съставките с остра миризма в чесъна.

Мляко

Лимоновият сок също помага при чеснов дъх заради силната си киселинност.

Професор Баринджър казва, че спокойно може да комбинирате двете храни, още докато консумирате чесън, за да бъде по-сигурен ефектът от тях.

В предишно подобно изследване бе установено, че млякото значително може да намали концентрацията на химически вещества, които придават на чесъна дълготрайния му мирис.

Крайните резултатите показаха, че чаша мляко от 200 милилитра може да ограничи присъствието на АМС в дъха с 50%.

Пълномасленото мляко дава по-добри резултати от обезмасленото и е по-добре да се пие по време на храненето, а не след това.

Храните, които със сигурност могат да премахнат лошия дъх, са богати на витамин С и фибри като морковите, репичките и зелето. Те почистват зъбите и стимулират отделянето на слюнка.

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Samodivata
Samodivata
22.07.2015 01:12
Много ми хареса , благодаря ви супер сте има много неща които не знаех благодаря.
0
0