Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни салати с ечемик

Вкусни салати с ечемик

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Салата с ечемик

Смята се, че ечемикът е първата зърнена култура, отглеждана от хората изобщо. В него се съдържат всички основни минерали, необходими на човек. Той е отлично антиоксидантно средство и се препоръчва при лечението на редица болести. Освен това е и изключително вкусен, поради което влиза в състава на редица апетитни и леки салати. Ето някои от тях:

Вкусна салата с ечемик

Необходими продукти: 1 ч.ч. ечемик, 500 г свинско филе, 200 г от маруля, 1 връзка зелен лук, 1 краставица, олио, сол, черен пипер

За дресинга: 10 мл зехтин, 1/2 портокал, 1 с.л. горчица, 1 ч.л. къри, 2-3 скилидки чесън

Начин на приготвяне: Ечемикът се измива добре и се запържва до златисто. Залива се в вода и се оставя да се вари за 40 минути на умерена температура, след което се охлажда.

Месото се реже на кубчета и се овкусява с подправките. Продуктите за дресинга се смесват заедно с изцедения сок от портокал и пасирания чесън. Месото се маринова в получения дресинг за 20-тина минути.

Свинското се запържва в олио до готовност. Зеленият лук се нарязва на ситно, краставицата - на ивици, а салатата - на едро. Всички продукти се смесват и се подправят с маринатата от месото.

Лятна салата с ечемик

Необходими продукти: 1 чаша ечемик, 1 тиквичка, нарязана на четвъртини, 1 консерва нахут, чери домати, няколко палмови стъбла, 1 чаша бадеми (сурови или печени), нарязани на тънко, 1 шепа магданоз, кориандър, 2 скилидки чесън, сокът на 2 лимона, 1 авокадо, нарязано на парчета, ¼ чаша зехтин, 1 чаена лъжичка лют червен пипер, сол, пипер

Начин на приготвяне: Ечемикът се сварява в подсолена вода за 8-9 минути. През това време се нарязват чесънът, магданозът и кориандърът.

Палмовите стъбла се нарязват. Консервата с нахут се отваря и се изплаква. В купа се смесват чесънът, магданозът, кориандърът, бадемите, палмовите стъбла, доматите, лимоновият сок, зехтинът, лютият червен пипер и нахутът.

Салата с ечемик и гъби

Във врящата вода с ечемика се поставят тиквичката за 30-тина секунди. Тиквичката и ечемика се изцеждат в решето и оставят под студена струя вода за минута. Добавят се в купата с останалите продукти и се овкусяват със сол и пипер на вкус. Накрая се добавят и парченцата авокадо.

Ечемичена салата с гъби

Необходими продукти: 1 ч.ч. лющен ечемик, 350 г твърди домати, черни маслини без костилки, 300 г печурки, 1 връзка босилек, 6 с.л. зехтин, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Ечемикът се вари в подсолена около 25-30 минути. През това време доматите се бланшират във вряща вода за около минута. Изцеждат се и се обелват.

Свареният ечемик се изплаква на течаща вода, изцежда се и се подсушава. Поставя се в купа и към него се добавят доматите, маслините, гъбите и босилекът. Салатата се овкусява със зехтин, сол и пипер. Разбърква се добре и се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest