Здравословни ползи от боб адзуки

Боб Адзуки

Боб адзуки е малък червено-кафяв боб, който е изключително вкусен и сладък. Използва се често за направата на японски десерти. Подобно на останалите бобови култури и тази е богата на протеини, фибри и фолиева киселина (витамин В9), което го прави много полезен за здравето на човека.

Боб адзуки може да участва активно в различни диети, целящи смъкване на килограми, понеже половин купичка от него, тежаща 115 г, съдържа само 147 ккал. По–голямата част от тях идват от въглехидратите в него, което е добре, защото според много изследователи е желателно 45–65 % от калориите да идват именно от тази съставка на храната.

Фибрите, от своя страна, намаляват риска от развитие на диабет тип II (неинсулинозависим диабет), също предпазват от затлъстяване и сърдечно–съдови заболявания. Диетолозите казват, че мъжете се нуждаят от 25 г фибри дневно, а жените - от 38 г, като половин купичка от адзуки доставя на организма 8 г от тях.

Както казахме, боб адзуки е богат на протеини, като съдържа много малко количество мазнини – под 1 г за половин порция. Трябва обаче да се знае, че адзуки бобът не съдържа много от важните незаменими аминокиселини, което означава в менюто трябва да се включват различни зърнени храни, зеленчуци и други.

Салати

Разбира се, в него не отсъстват и така полезните витамини и минерали. Половин порция от този боб ни носи 12 % от нужното ни желязо, 13 % от необходимия калий и 35 % от дневната доза витамин В9. Знаем, че желязото е важно за доброто състояние на организма, защото благодарение на него се пренася кислородът в тялото, а и участва в производството на част от храносмилателните ензими.

Калият, от своя страна, подобрява артериалното налягане, а фолиевата киселина е изключително важна по време на ранната бременност, защото тя участва в производството на нови клетки. А нейният дефицит може да доведе на вродени малформации на плода и да причини дефекти на невралната тръба (от типа спина бифида и др.).

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати