Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Градинският чай пази паметта ни в кондиция

Градинският чай пази паметта ни в кондиция

Салвия

Нездравословният начин на живот се отразява негативно и на паметта, посочва се в изследване на калифорнийски учени. Въпреки че се смята, че хората между 18 и 40 години имат услужлива и свежа памет, оказва се, че липсата на спорт, неправилното хранене и употребата на алкохол и цигари могат да повлияят негативно.

Паметта може да се тренира лесно с упражнения, а специалистите напомнят, че и четенето също не бива да се пренебрегва. Това всъщност е основен метод за тренировка на мозъка – в по-ранна възраст книгите развиват въображението.

Телевизорите и компютрите не помагат особено за поддържане на паметта – там образът се показва в завършен вид, което не дава шанс за доизграждане. Това прави паметта ленива.

Монотонното ежедневие и механичното извършване на еднообразни задачи също са пагубни за концентрацията – мозъкът има нужда от предизвикателства. Един от начините, по които можем да разнообразим ежедневието си, е да си намерим хоби.

Градински чай

Паметта може да бъде поддържана и с правилен хранителен режим. Орехи, сьомга, скумрия са перфектен стимулатор за паметта. Разбира се, можем да се възползваме и от някои билки – гинко билоба, сибирски женшен, градински чай (салвия), розмарин, джинджифил.

Множество изследвания доказват, че сибирският женшен подобрява когнитивните функции. Може би заради това тази билка е включена и в някои медикаменти за подобряване на паметта.

Други проучвания сочат салвията или градинския чай за подобрител на паметта – билката често се препоръчва при състояние на тревожност, нервност, психично объркване, нарушения в паметта. Тези изследвания показват, че салвията, дори в единични дози, подобрява състоянието на паметта и настроението.

Градинският чай има и добро действие при болните от Алцхаймер. Освен за поддържане на паметта отварата от билката се препоръчва на дамите през периода на менопауза – помага за овладяване на топлите вълни, предотвратява и депресията.

Достатъчно е да се приготви отвара с 1 с.л. от билката – заливате с 1 ч.ч. вряща вода и оставяте за десетина минути. След това прецеждате и изпивате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest