Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на Гауда

Кулинарна употреба на Гауда

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Гауда

Сиренето гауда е вкусно жълто сирене с дупки и тънка коричка. Това сирене се смята за едно от най-изисканите заради мекия си вкус с орехов нюанс.

Сиренето гауда се поднася като самостоятелен ордьовър в комбинация с гроздови зърна. То е много вкусно, ако се изпече в бутер тесто или се добави в ястие.

Можете да изненадате гостите си с плитка с гауда. Необходим ви е правоъгълник от бутер тесто с големината на тавичката, която използвате, и сирене гауда на вкус.

След като замразеното бутер тесто омекне малко, се правят странични разрези по около осем-десет сантиметра дължина. В средата се слага нарязано или настъргано сирене гауда и започва плетеното на плитка.

От разрезите се получават ленти, с които се покрива сиренето, като лентите се преплитат една с друга. Пече се на 200 градуса до златисто.

Картофите със сирене гауда се правят лесно и са много вкусни. Необходими са ви 1 килограм дребни картофи, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 50 грама масло, 200 грама сирене гауда, сол, магданоз, черен пипер и индийско орехче на вкус.

Сирене Гауда

Картофите се обелват или се почистват добре с четка и вода. Сваряват се в солена вода за 15 минути и се охлаждат. Лукът се реже на ситно и се запържва до златисто в маслото.

Лукът се вади и в тигана се пържат картофите, без да се режат, за около 10 минути. Сиренето се нарязва на парчета и се добавя към картофите заедно с лука. Задушава се 5 минути на бавен огън до разтопяване на сиренето. Поръсва се с черен пипер, сол, индийско орехче и нарязан магданоз.

Френската запеканка с гауда и шунка е много интересно ястие. Необходими са 3 яйца, 100 грама брашно, 100 милилитра мляко, 200 грама сирене гауда, 300 грама шунка, 2 супени лъжици масло, 1 бакпулвер.

Фурната се нагрява до 160 градуса. Сиренето се настъргва на едро, шунката се нарязва на кубчета. В тавичка се слага цялата шунка. Брашното се смесва с бакпулвера. В отделен съд се смесват яйцата с млякото и постепенно се добавя брашното.

Маслото се разтопява и се добавя в брашното. Добавят се две трети от сиренето. Шунката се залива с тестото и отгоре се поръсва с останалото сирене. Пече се 45 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest