Продажбите на бира спадат драстично

Халба Бира

За първите 6 месеца на тази година продажбите на бира са спаднали с около 6%. Според производителите причината за тази неблагоприятна тенденция са климатичните условия.

„Неблагоприятните климатични условия, а и силно стегнатите семейни бюджети са се отразили върху настроението и покупателните способности на хората" – коментират от Съюза на пивоварите в България.

От 2012 година се наблюдава спад в продажбата на бира, но тогава той се определяше като незначителен, тъй като нивата му не надвишаваха 1%.

Най-продаваната бира до момента е тази в пластмасови опаковки, като за миналата година те водят класацията с 60% пазарен дял в продажбите. На второ място се нарежда пивото в стъклени бутилки с 25% пазарен дял.

Бира

След бирите в бутилка българите са предпочели бирата в кенове, а най-рядко продаваната бира е наливната, като само 5% от нашенците са си я поръчвали.

Обобщените данни показват, че за миналата година всеки един човек в страната е изпил средно 74 литра бира. По този показател дота по-напред е Германия, където за една година се изпиват по 107 литра бира средно на човек.

Изчислено е, че българите работят 45 минути за литър бира, докато германците едва 7 минути.

В класацията за най-много изпита бира попадат още австрийците и чехите, чиито износ на бира е един от най-високия за Европейския съюз.

Износът на българска бира е сравнително нисък - 78 000 хектолитра. Родните пивовари изнасят от производството си най-вече в съседните ни страни – Румъния, Македония и Гърция.

За сметка на това вносът на бира е далеч по-висок - 428 000 хектолитра. Приходите за бюджета от производството и продажбите на бира надхвърлят 300 милиона лева.

Пиене на Бира

През последните 5 година в бранша са инвестирани 286 милиона лева, като всяка година се изследва качеството и безопасността на бирата. На вносна бира обаче подобни изследвания не се правят, заради което тя се предлага на много по-ниски цени от българското пиво.

Директорът на Съюза на българските пивовари Ивана Радомирова съобщи, че специалисти, работещи за българските пивоварни, разработват нов вид бира, приготвяна от тиква.

За да преборят конкуренцията на пазара, българските специалисти са започнали с опитите за създаването на нов вид бира. Освен познатата технология на ферментация на нишесте от зърнени култури, ароматизирани с хмел, родните пивовари искат да използват и тиква в пивото.

„Все още новата бира е в процес на експериментиране и само в рамките на института. Ако видим, че има интерес от страна на хората, ще я пуснем за продажба” – заявиха от Съюза на пивоварите.

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати