Маркиз измислил соса Бешамел

Пиле с Бешамел

Маркизът на Нуантел, Луи Батист Бешамел (1630 – 1703) е кръстникът на невероятния сос, който всички познаваме като сос Бешамел.

Маркизът се славел като добър финансист по времето на Луи ХIV, имал дарбата да рисува, работел и като посланик.

Страстта му към рисуването била поощрявана от краля, който му заповядал да открие Академия на изкуствата в Анжер.

После негово величество превърнало директора на Академията в свой оберкелнер. Бешамел се оженил и имал две деца – Мари Луиз и Луи.

Сос Бешамел

Всъщност създателят на соса е Франсоа де ла Варен, автор на прочутата книга "Вренска кухня", написана през 1651 г.

Тъй като знаел, че оберкелнерът на краля е луд по старинния френски сос, наричан "бял" заради сметаната, от която се прави, Франсоа нарекъл соса на името на Луи Бешамел.

Графът на Ескар бил възмутен от това и казал: "Аз съм може би най-яростният любител на този сос, но този щастливец Бешамел има щастието той да бъде кръстен на него, въпреки че аз съм ял стотици пъти пилешко, полято с него! А на мен не е кръстен дори най-простият сос на света! "

Ето и оригиналната рецепта на сос Бешамел, както са я приготвяли по времето на Луи ХIV: бяло брашно, смесено с малко мазнина, мляко, телешки бульон, лук, мащерка, масло, черен пипер, сол.

Брашното се запържва с маслото, докато порозовее, добавя се телешкият бульон, запърженият лук, стритата мащерка и подправките и се бърка. Накрая се добавя млякото и се бърка старателно.

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати