Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на Грана Падано

Кулинарна употреба на Грана Падано

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Грана Падано

Грана Падано е едно от известните италиански сирена. То се произвежда от краве мляко и е дало име на цяла група сирена. Думата Грана днес вече се използва за всички твърди сухи сирена, които се настъргват. Думата падано означава, че е направено в района на река По.

Сиренето Грана Падано зрее не по-малко от година, а някои видове зреят и по осем години. То се продава във вид на големи цилиндрични пити с тегло от 24 до 40 килограма. Те са покрити със златисто-жълта кора.

Сиренето Грана Падана се използва в настърган вид, но е вкусно и на тънки резени с хляб и качествено бяло или червено вино.

Сиренето Грана Падано е солено, с леки орехови нотки във вкуса. Според специалистите вкусът му напомня на този на сиренето пармезан. Затова то може да замени пармезана в салати, различни видове паста, сосове, както и в крем супи.

Лазаня

Класическата болонска лазаня се прави със сирене Грана Падано. Необходими са 500 милилитра сос Болонезе, 12 кори за лазаня, 150 грама сирене Грана Падано, 50 грама масло, 1 супена лъжица брашно, 90 милилитра прясно мляко. Приготвя се сос Бешамел, като брашното се запържи в маслото и се добавя топлото мляко. Бърка се до кипване и се посолява.

На дъното на тавичка се слагат няколко лъжици Бешамел, отгоре – 3 супени лъжици сос Болонезе. Нареждат се три кори лазаня. Отгоре се заливат с Болонезе, върху него – Бешамел и настъргано сирене Грана Падано. Редят се кори, върху тях се излива Бешамел, Болонезе, поръсва се с Грана Падано. Пече се 30 минути на 200 градуса.

Сиренето Грана Падано се използва и при направата на някои италиански десерти. Италианските бонбони с Грана Падано са много ефектни и вкусни. Необходими са 100 грама сирене Грана Падано и 100 грама горчив шоколад.

Сирене Грана Падано

Сиренето се реже на продълговати парченца с дължина 2 сантиметра. Шоколадът се разтопява на водна баня и в него се топват парченцата Грана Падано. Редят се на фолио, намазано със зехтин и се оставят да изстинат.

Сиренето Грана Падано е добро допълнение към салатите. С него се приготвя вкусна салата със смокини и орехи. Необходими са 50 грама орехови ядки, разделени на половинки, 2 супени лъжци кафява захар, 2 супени лъжици балсамов оцет, 6 големи смокини, разрязани на четвъртинки, половин салата айсберг, 50 грама сирене Грана Падано, нарязано на тънки резени и 1 супена лъжица зехтин.

Орехите се запичат на сух тиган. Отделно се карамелизира захарта и се добавя балсамовият оцет. Добавят се нарязаните смокини и се готвят 2 минути. Салатата се разпределя в четири чинии, отгоре се слагат смокините и се поливат с останалия сос от пърженето. Поръсват се с орехи и с нарязано сирене Грана Падано. Напръсква се със зехтин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest