Салата с Диня

Пет неочаквани комбинации с диня

В динята се съдържа между 50 и 100 пъти повече ликопен, отколкото в домата. Както знаете, ликопенът е мощен антиоксидант и придава червения цвят на домата, динята и други зеленчуци и плодове.

Вкусната диня е един от плодовете, който най-успешно ни спасява през летните месеци. Здравословното хранене отрича динята да бъде смесване с други продукти.

Има хора, които много обичат необичайните комбинации между сладко и солено. В последно време и в кулинарията могат да се открият много такива рецепти, в които двата вкуса са смесени – в сладкишите се намира място за зеленчук, а някои плодове се използват за основни ястия.

Любителите на интересните комбинации знаят вкуса на макарони със захар и сирене или пък на сладко с пържени филийки и сирене.

Динено гаспачо

Плодовете също могат да се съчетават с нещо солено – комбинацията на диня и месно филе е много интересна. Вероятно ще се оцени, обаче, само от хората, които по принцип харесват по-интересните комбинации.

Можете да си направите чудна лятна салата за мастиката. За целта ще ви бъде необходима диня – колкото по-сладка, толкова по-добре, шепа зелени маслини и твърдо сирене. Нарежете на кубчета голямо парче диня, след това към нея добавете сиренето, което сте нарязали в същия размер.

Накрая поръсете с маслините, на които сте премахнали костилките. По желание можете да залеете салатата със зехтин, разбъркайте внимателно и сложете в хладилник хубаво да се изстуди.

Друга вкусна салата можете да си направите с козе сирене, диня и малко рукола – пригответе салатата на същия принцип, като нарежете продуктите и смесите в купа. По желание можете да подправите със съвсем малко сух босилек, освен зехтина. Ако не сте фен на козето сирене, сложете сирене фета, например.

Диня и прошуто

Интересно е и следващото предложение – т.нар. динено гаспачо. Сложете в купа 1 ч.ч. портокалов сок, по 1 краставица, зелена пиперка, малка глава лук и скилидка чесън. Добавете в друг съд около 150 грама диня и съвсем малко босилек за аромат, както и зехтин – пасирайте.

След това сложете останалите продукти и пасирайте до получаването на пюре. Добавете накрая малко сол и черен пипер. Тази супа се консумира изстудена.

Можете да си запечете парчета диня и на скарата – за целта ще са ви нужни шишчета, където да нанижете по две парчета на всяко. Сложете ги на скарата да се запекат – за около 3 минути от всяка страна.

През това време подгответе в купичка 1 с.л. пчелен мед, 200 г крема сирене, сок от лимон и кора, съвсем малко сол, няколко лъжици зехтин. Слагаме в купички от сместа и до нея шишче с диня.

Последното ни предложение е за класическата комбинация на диня и прошуто – нарежете динята на малки хапки, обвийте с парчетата колбас и завършете с коктейлна клечка.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати