Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни рецепти с октопод

Вкусни рецепти с октопод

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Октопод в Зехтин

С октопод можете да приготвите много вкусни ордьоври и ястия, с които да изненадате приятно близките си и да се поглезите.

Салатата с октопод и манго е свежа и вкусна, а и се приготвя лесно. Необходими са 200 грама октопод от консерва в собствен сос, 4 стъбла целина, 1 манго, 100 грама бейби царевички от консерва, сокът от 1 лимон.

Продуктите за дресинга са 1 твърдо сварен жълтък, половин чаена лъжичка дижонска горчица, 80 милилитра зехтин, 4 супени лъжици сметана. Първо се приготвя сосът – жълтъкът се намачква добре, смесва се с горчицата и при непрекъснато разбъркване се добавя по малко зехтинът. Накрая се добавя сметаната.

Стръковете целина се режат на много тънки ивици. Мангото се реже на кубчета, бейби царевичките се чупят на малки парченца. Всичко се смесва в купа за салата и се добавя нарязаният октопод. Полива се с дресинга и се соли на вкус.

Много вкусна е топлата салата от млади картофки с октопод и печени чушки. Необходими са 400 грама октопод от консерва, 500 грама млади картофки, 2 червени чушки, 1 лимон, 4 супени лъжици зехтин, сол на вкус.

Октопод с Картофи

Картофите се измиват добре с четка и се слагат в тенджера. Заливат се с вода, колкото да ги покрие и се варят 20 минути на среден огън. Чушките се пекат и се обелват. Нарязват се.

Сокът от лимона се смесва със солта и зехтина и се разбива добре, за да се получи емулсия. Картофите се подсушават, разрязват се на четвъртинки, смесват се с чушките и с нарязания октопод и се заливат с дресинга.

Октоподът в бяло вино е ястие, което ще оцени всеки почитател на изисканата кухня. Необходими са 1 килограм октопод, 5 супени лъжици зехтин, 2 глави лук, 80 милилитра бяло вино, 50 грама смлени лешници, сол на вкус.

Октоподът се почиства, отстранява се главата, кожата и се сварява за 5 минути. Отстраняват се вътрешностите. Месото се нарязва на парчета и се запържва в зехтина за 7 минути на среден огън. Добавят се нарязаният на шайби лук, смлените лешници, солта и виното. Задушава се на слаб огън 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest