Търговците спекулират с цената на агнешкото месо

Агнешко

През последния месец изкупната цена на агнетата живо тегло е паднала от 6 лева на килограм до 3.80 – 4.30 лева. Цените на агнешкото месо в магазините обаче не падат под 11 лева за килограм.

Това съобщи председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров пред вестник Репортер. Експертът пояснява, че изкупната цена на агнената е паднала с около 2 лева за килограм заради болестта син език.

Заразата син език по животните е принудила фермерите да понижат цените на агнетата живо тегло до 3.80 - 4.30 лева за килограм, като в представените цени е включено и ДДС.

В същото време обаче цената на агнешкото месо в магазините в страната не пада под 11-12 лева за килограм. И въпреки че изкупуват агнешкото на видимо по-ниски цени, веригите оставят цените на месото непроменени.

Попитайте търговските вериги защо не свалят цените – коментира Чилингиров.

Син език

От два месеца пазарът на животни е в криза заради болестта син език. Оттогава е започнало и понижаването на цените на животните в живо тегло. Това обаче не се е усетило от потребителите, които продължават да купуват агнешко месо на надуто високи цени.

Болестта син език е предизвикала криза и при износа на месо. От Катар са спрели вноса на 20 000 български шилета заради заразата.

Според ректора на Тракийския университет професор Иван Станков държавните институциите бавят мерките за справяне с заразата. Данните до момента показват, че от болестта син език за умрели около 3000 животни.

Ако България не успее да се справи с болестта, щетите за родното земеделие ще бъдат колосални, коментира председателят на Националния говедовъден съюз Димитър Зоров.

В същото време животновъди от цялата страна внесоха декларация до главния прокурор заради бездействието срещу болестта син език. Родните фермери определят като престъпно безразличието на изпълнителната власт в страната.

Заразата по животните се е появила преди 3 месеца, а първото огнище на болестта е било в Ивайловград. Към момента положението в почти всички ферми е бедствено именно заради липсата на реакция от страна на институциите.

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати