Гроздовата ракия и виното поскъпват от есента

Вино

Прогнозира се, че от тази есен гроздовата ракия и виното ще поскъпна заради по-високата изкупна цена на гроздето. Новината беше потвърдена от шефа на агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

От тази есен бутилката вино ще скочи с 50 стотинки, а бутилката гроздова ракия – с между 1.10-1.15 лева. Търговците оправдават поскъпването с по-високата изкупна цена на гроздето тази година.

Експертите очакват тази година гроздето да се изкупува за 1 лев за килограм на едро. За сравнение миналата година цената му на борсите не надвишаваше 50 стотинки за килограм.

Гроздето е по-скъпо тази година основно заради градушките и пороите, които съсипаха голяма част от насажденията в страната. Именно заради слабата реколта земеделците са принудени да коригират изкупната цена.

Красимир Коев добавя и че дъждовното лято е виновник, освен за по-слабата реколта, но и за влошеното качество на тазгодишното грозде. Повечето български земеделци не успяха да се спасят тази година от маната, която унищожи голяма част от насажденията.

Изключение правят единствено големите лозаро-винарски компании, които имат собствени лозя, за които се грижат добре и постоянно ги пръскат. Тази година те са успели да запазят своята реколта.

Ракия

Експертът допълни, че наложеното руско ембарго няма да се отрази на сектора, тъй като българското вино не е сред ембарговите продукти, изнасяни за Русия.

Българските производители на ракия алармират от друга страна, че са останали излъгани от вносна захар, която е съсипала домашната им ракия.

Захарта менте се е продавала на цени между 1 и 1.20 лева за килограм, като върху опаковката ѝ не е имало никакви координати на фирмата вносител. Върху захарта е пишело единствено Произведено в EU.

Потърпевши разказват, че две седмици след като използвали захарта в приготвянето на домашна ракия, открили, че напитката не е ферментирала.

Технолози обясняват, че причината за това е във фалшивата захар, която била пълна с подобрители и стабилизатори, които не позволявали на ракията да ферментира.

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати