Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-полезните храни, които всеки трябва да яде

Най-полезните храни, които всеки трябва да яде

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Най-полезните храни, които всеки трябва да яде

Мащабно изследване подреди 15-те продукта, които са най-полезни за нашето здраве. Тези здравословни храни трябва да присъстват постоянно в менюто ни, съветват американските диетолози.

Съветът ни е, да си ги напишете красиво в списък и да си го закачите на вратата на хладилника или дъската ви за задачи. По този начин тези полезни храни винаги ще са пред погледа ви и ще ви напомнят как да се храните здравословно.

Някои от тях са сезонни и би било трудно да си ги набавите зимно време. Потърсете варианти в сушено състояние, но внимавайте с произхода им.

1. Авокадо

Най-полезните храни: Манго

Авокадото намалява новото на лошия холестерол в кръвта и доставя на организма жизнено необходимите ненаситени мастни киселини, олеинова киселина и растителна целулоза;

2. Кайсии

Тези плодове са богати на бета-каронин, който се превръща във витамин А. Този витамин предпазва клетките от свободните радикали и кожата от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи;

3. Малини

Малините съдържат аскорбинова киселина, която има свойството да укрепва стените на кръвоносните съдове и да намали вероятността от поява на сърдечно-съдово заболяване;

4. Манго

Високото съдържание на витамин С в този плод укрепва имунитета;

5. Смокини

Най-полезните храни: Смокини

Калият и витамин В6 в тези плодове засилват производството на серотонин – хормонът, отговорен за положителните емоции;

6. Лимон

Доказано лимоните са плодовете, които имат най-силен ефект при лечение на грип и настинка. Освен това служат и като профилактика при онкологичните заболявания;

7. Домати

Ликопенът в доматите намалява риска от развитие на сърдечно-съдови и онкологични заболявания;

8. Лук и чесън

Най-полезните храни: Лук и чесън

Влука и чесъна се съдържат фитонциди, които намаляват риска от появата на злокачествени образувания в тялото;

9. Броколи и зеле

Броколите са богати на бета-каротин и витамин С, а зелето – на индол-3-метанол, които предпазват от появата на рак на гърдата;

10. Спанак

Консумацията на спанак е отлична профилактика при дистрофия на ретината заради съдържанието на каротеноиди, зеаксантин и лутеин;

11. Зърна на пшеница

В тях се съдържат витамин Е и магнезий, които действат положително на храносмилането;

12. Ядки, леща, фасул, грах

Най-полезните храни: Леща

Те доставят на организма необходимите белтъчини и целулоза;

13. Кисело мляко

Киселото мляко е основен източник на калций и витамините А, В, които укрепват костната и нервната система;

14. Риба

В рибата се съдържат жизненонеобходимите омега-3 мастни киселини, които укрепват нервната система и сърцето;

15. Миди и раци

Те са богати на жизненонеобходимите минерали за организма желязо, цинк, магнезий и калий.

Вижте още идеи от нашата здравословна кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest