Защитиха Роле Трапезица като типичен БГ продукт

Защитиха Роле Трапезица като типичен БГ продукт

Българският деликатес Роле Трапезица беше одобрен от Европейската комисия за включване към регистъра на храните с традиционен и специфичен характер.

Новината беше потвърдена от пресцентъра на Комисията.

Роле Трапезица ще бъде добавено в официалния списък с над 1200 защитени продукта. По-рано тази година към него се включиха още Панагюрската луканка и филе Елена.

Наименованието на Роле Трапезица произлиза от историческия хълм Трапезица в старопрестолния град Велико Търново. От Еврокомисията отбелязват, че географския район не оказва никакво влияние върху производството на ролето.

Според Брюксел наименованието е специфично само по себе си, защото се използва и е познато на територията на България и има дългогодишна история и репутация. Под това наименование продуктът се произвежда и е популярен в цялата страна.

Роле Трапезица е пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправкичерен пипер, бял пипер и чесън, напълнен в естествено черво или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап.

Деликатесът може да се консумира, без да се бели. Това е добавено и в съобщението на евроинституцията.

Защитените наименования са начин продуктите да носят един и същ знак и да се произвеждат по строго регламентиран начин.

Продуктите, попаднали в този списък, имат по-висока репутация, тъй като качеството им е гарантирано и контролирано от независими органи.

След регистрацията на ролето неговите производители ще стартират мащабни рекламни кампании в цяла Европа.

Роле Трапезица е поредният продукт, който получава статут на храна със защитено наименование. Преди по-малко от месец Брюксел призна като типично български мезета като филе Елена и Панагюрската луканка.

Още преди около година в списъците на запазени марки влезе и Горнооряховският судужук.

Към Европейската комисия са подадени още 3 заявления за защитаване на типични български продукти - розово масло, суджук и кайзерован врат Тракия.

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати