Децата в САЩ поглъщат плашещо много сол

Деца

Повече от 90 % от децата и подрастващите в САЩ консумират големи количества сол, съобщават от американските Центрове за превенция и контрол на заболяванията. Това може да доведе до много здравословни проблеми – възможно е да се появят високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и пр., посочват Франс прес и Ройтерс, които цитират официалните данни на центровете.

За да се намали риска от заболявания, от американското Управление на контрол на храните и лекарствата съобщават, че трябва да се вземат бързи мерки. Трябва да се ограничи употребата на сол в хранителната индустрия.

Дечица, които са на възраст между 6 и 18 години поглъщат средно 3280 мг сол, а от американските центрове за превенция и контрол на заболяванията поясняват, че това е повече от допустимото. Здравните власти препоръчват максималното количество сол на ден да бъде не повече от 2300 мг.

Авторите на изследването алармират, че властите трябва да се отнесат достатъчно сериозно към този проблем. Ако не се обърне внимание сега, след няколко години децата ще умират от преждевременна смърт, защото ще заболяват от сърдечно-съдови болести в още съвсем крехка възраст.

Според здравните власти проблемът не се крие в сложената солница на трапезата у дома. Досегашните проверки на това твърдение показват, че най-много сол се съдържа в индустриалните храни и в гозбите, които се предлагат по веригите ресторанти за бързо хранене.

Хранене на детето

Статистически данни показват, че от 2009 и 2010 година 43 на 100 от изядената сол от децата между 6 и 18–годишна възраст е погълната с продукти като пици, колбаси, мексикански ястия, тестени изделия, салами и др.

Приготвянето на топла храна у дома е по-добрият вариант за децата, отколкото да похапват в заведенията около вкъщи. По този начин ще се намали постепенно количеството сол и родителите ще могат да запазят здравето на своите отрочета значително по-дълго време.

Заради консумацията на прекалено количество сол за година по света умират 1.6 милиона души. Повечето от тези хора се разболяват от сърдечно-съдови заболявания.

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати