Гроздето тази година – оскъдно и по-скъпо

Грозде

Изкупуването на гроздето, произведено в страната, вече започна. Цената му обаче е по-висока от миналата година, а количеството – оскъдно заради пораженията от дъждовете.

Заводите за вино тази година очакват да преработят 200 000 тона грозде, от които да бъдат произведени 140 милиона литра вино. Миналата година реколтата беше много по-добра и избите в страната се напълниха със 175 милиона литра вино.

За първите шест месеца страната ни е изнесла 22.8 милиона литра вино, а за същия период миналата година са изнесени 70 милиона литра. Тази година е спаднал и износът към руския пазар.

Дъждовното лято е покачило почти двойно изкупната цена на гроздето този сезон. Червените сортове в Петричко и Санданско се продават за между 1.20 и 1.40 лева за килограм, а белите са с 40 стотинки по-скъпи от миналата година.

Влагата и липсата на Слънце поразиха българското грозде и количеството му тази година е много по-оскъдно. Голяма част от производителите подцениха защитата на насажденията си и реколтата им беше унищожена от мана и други болести по гроздето.

Вино

Някои производители от Благоевград са загубили до 80% от реколтата си тази година.

Николай Бошкилов, който има собствени лозови масиви в санданското село Ласкарево, казва, че миналата година е пръскал насажденията четири пъти, а тази година му се е наложило да пръска двойно повече.

Според него тазгодишното грозде ще бъде изкупено предимно от частни лица и домакинства, а големите винопроизводтели ще се снабдяват с внос от Гърция и Македония.

Въпреки малкото количество, производителите гарантират за качеството на гроздето и добавят, че то има висока захарност.

Лозарите от санданското село Враня решиха да се вдигнат на протест и да разменят набраната реколта за картофи и боб, защото винпромите искали да изкупуват гроздето им на безценица.

Местните производители казват, че при подобни изкупни цени не могат да покрият загубите си, заради което са готови да сменят гроздето си за картофи и боб от Самоков и Якоруда.

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати