Една от най-консумираните гъби у нас била токсична

Една от най-консумираните гъби у нас била токсична

Учен от Бълагрската академия на науките алармира, че една от най-търсените и консумирани гъби у нас – миша гъба, е токсична, като консумацията ѝ може да нанесе поражения на целия организъм.

От БАН добавят, че китайски учени са успели да извлекат от популярната гъба цял комплект токсини, които могат да нанесат непоправими вреди на човешкия организъм, а в някои случаи дори и смърт.

Мишата гъба се среща в боровите гори най-често през пролетта и есента. До този момента е считана за ядлива и е предпочитана от много гъбари не само в България, но и в Европа.

Учените обаче са категорични, че тази гъба не трябва да се яде, понеже причинява тежки поражения на бъбреците и може да доведе до смърт.

“До момента все още не са добре изяснени концентрациите, над които веществата предизвикват този проблем и вероятно също я има индивидуалната реакция” – заявява главен асистент Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН пред Българското национално радио.

Към момента в България съществува утвърден списък с отровните гъби, които не трябва да се консумират. Специалистите обаче поясняват, че този списък не е обновяван от 60-години на миналия век.

Една от най-консумираните гъби у нас била токсична

В този списък например не фигурира и лимонката, за която отдавна е установено, че е отровна.

Главен асистент Асьов казва, че това е един от основните проблеми, върху които трябва да се работи за в бъдеще. Необходимо е да се открие механизъм, чрез който информацията да се осъвременява всяка година.

Експертът съветва още гъбарите да проверят преди да започнат да берат гъби.

В страната ни растат 200 вида ядливи гъби, описани в българските книги. За препоръчване е да се запознаем с гъбите преди да ги консумираме, защото най-честите хранителни натравяния в страната стават именно с тях.

Само преди дни 9-годишно момиченце беше прието в болница в Гоце Делчев с натравяне от гъби. На детето му беше направена незабавна промивка и състоянието му вече е стабилно.

5 0
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати