Не на месото! Днес е световен ден на вегетарианците

Ден на вегетарианците

На 1 октомври се отбелязва световния ден на вегетарианството. Денят на вегетарианците е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на хората, които не ядат месо, във Великобритания.

Около 30% от населението на света са вегетарианци като цифрите се увеличават с всяка изминала година. Така вегетарианството се превръща в начин на живот и мода сред обществата, не само заради хуманитарната идея, но и заради положителното въздействие върху организма.

Според проучванията вегетарианската диета намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Изследванията са доказали, че за последните шест години смъртността при вегетарианците, в следствие на тези заболявания, е с 12% по-ниска в сравнение с месоядните.

Вегетарианците са регистрирали и по-ниска заболеваемост от рак на панкреаса, рак на гърдата, на дебелото черво, на матката и на яйчниците.

Проучване на Оксфордския университет преди време доказа, че при месоядните е регистриран по-висок индекс на телесна маса. Това показва, че вегетарианците, освен по-здрави, са и по-слаби и то без да спазват досадни и трудни диети.

Консумацията на повече растителни продукти ще ви помогне и да увеличите умствени си капацитет. Вегетарианците са по-енергични, по-спокойни и по-щастливи в сравнение с месоядните.

Вегетарианство

Вегетарианските ястия са богати на хранителни вещества, които ви помагат да поддържате здравословното си състояние и да имате по-свеж вид.

Чувството на глад ни прави раздразнителни и неработоспособни, заради което експертите съветват да консумираме плодове и зеленчуци между основните хранения.

Консумацията на повече плодове и зеленчуци ще ви помогне да избегнете преждевременното стареене и появата на бръчки. Антиоксидантите в пресните плодове и зеленчуци променя кожните пигменти, като правят кожата по-еластична.

Според проучване на чешки учени хапването на повече вегетариански ястия стимулира половите хормони и подобрява интимния живот. Изследването е доказало, че вегетарианците се оценяват като по-атрактивни в сравнение с хората, които консумират месо.

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати