Ябълките поевтиняват драстично заради ембаргото

Ябълки

Очаква се тази есен българските ябълки да са с много по-ниски цени от обикновено, понеже от Полша ще има силен внос на плода заради наложеното руско ембарго.

За да успеят да пласират продукцията си, производителите ще бъдат принудени да свалят с до 30% цените на ябълките, тъй като вносният плод е много по-евтин.

Полските ябълки са силно субсидирани, така че българското производство се оказва притиснато и затова сваля цените. Ситуацията на пазара обаче ще е от полза за потребителите у нас, тъй като се очертава тази есен да купуваме ябълки на много по-ниски цени.

Преди Русия да наложи ембарго на европейските стоки, всяка втора ябълка на руският пазар беше полска. Сега обаче тази продукция ще залее нашенските пазари.

Пред Дарик радио Красимир Кунчев, който е производител на плодове и зеленчуци от пловдивското село Трилистник, споделя, че тази година продава ябълките за 70 стотинки на килограм на едро.

Български ябълки

Това означава, че по родните пазари на дребно килограмът на плодовете трябва да е между 1 лев и 1.20 лева. На места обаче килограмът на ябълките стига до 1.60 лева.

Тази година ябълките пострадаха и от поройните дъждове в страната. Заради лошите климатични условия производителите на ябълки у нас отчитат големи загуби.

Прибирането на реколтата вече е започнало, но по думи на земеделците тази година добивът ще бъде много нисък.

Тодор Митев, който е производител от района на град Бяла, отглежда 6 декара овощни градини. Фермерът е загубил около 60% от ябълковата си реколта тази година и на пазара ще реализира около 40%, което е около 3 тона ябълки.

Ябълките с ниско качество във Враца се изкупуват за 20 стотинки на килограм, а тези с високо качество – между 60 и 80 стотинки за килограм на едро.

Според земеделците при тези цени и при субсидия от едва 30 лева на декар, земеделците ще регистрират огромни загуби. Освен че едва ще покрият разходите си, за земеделците няма да останат средства за бъдещи агротехнически мероприятия.

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати