Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим желе и вино от дрян

Да си направим желе и вино от дрян

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Желе от дренки

Дрянът е едно от най-ранно цъфтящите дръвчета. Реколтата му пък е една от най-късните. Чакането обаче си заслужава, тъй като малките червени плодчета са пълни с витамини и минерали. От тях могат да се приготвят сок, сладко, конфитюри, нектар, желе и вино.

Желе от дрян

Необходими продукти: 2 кг дренки, 700 г захар, 1 ч.л. (5 г) винена киселина

Начин на приготвяне: Дренките се измиват и почистват. Плодовете се заливат с вода, колкото да ги покрие. Слагат се да се варят, докато променят цвета си и омекнат. Полученият сок се прецежда и се вари със захарта. Готово е, когато се вземе малко от него и поставена върху ръба на чиния, се желира. Тогава към сместа се прибавя винената киселина и се вари още 2-3 минути. Желето се разсипва горещо в подходящи съдове и се оставя да стегне.

Вино от дренки

Необходими продукти: 1 кг дренки, 1 кг захар, 3 л вода

Вино то дренки

Начин на приготвяне: Плодовете се заливат с водата. Отгоре се поръсват със захарта и се оставят 15-20 дни в отворен съд. За да се разтвори захарта, е необходимо от време на време се разбъркват. След периода се прецеждат през гъста цедка. Получената течност се налива в дамаджана, като се оставя малко празно място до отвора. Затваря се със специална тапа, през която минава маркуч, допрян до течността. Другият му край трябва да е поставен в съд с вода.

Процесът на ферментация започва, когато започнат да излизат мехурчета във водата. Имайте предвид, че ако съдът е в хладно помещение, тя трае повече от 20 дни, докато при стайна температура са и нужни 3-4 дни по-малко.

Готовото вино се прецежда и налива в бутилки. Затварят се и е добре гърлата им да се залепят с парафин. Съхраняват се в легнало положение.

Дренките, приети под всякаква форма, носят на организма захари, минерални вещества, витамин С, както и значително количество антиоксиданти. Растението има адстрингентни (стягащи) свойства заради наличието на танини в тях. Поради това те са ефективно средство при диария, като действат освен запичащо, и дезинфектиращо. Те се препоръчват при висока температура, както и като като кръвоспиращо средство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest