Стъпки към идеалното свинско печено

Свинско печено

Свинското печено е ястие, подходящо за посрещане на роднини и гости. То е лесно и бързо за приготвяне. Перфектното свинско печено изкусява с хрупкава коричка и се поднася със сос от гъби и вино.

Едно от най-важните услови за свинското печено е, че месото се сервира задължително добре изпечено. Недопеченото свинско представлява риск за здравето. За целта парчетата месо се пекат на фурна с- или без костите – по избор. Процесът е бавен, като съдът, в който се пече месото, не се захлупва.

В магазина избирайте свежо месо. Съхранява се във фризера. Когато се готви, първо се оставя в хладилника, за да се размрази, след което се вади и се оставя да придобие стайна температура. За месо под 2 кг са достатъчни 12 часа в хладилника, тези до 3 кг – 24 часа, а за по-голените количества са необходими около 60 часа.

Времето за печене варира в зависимост дали месото е с кост, обезкостено или увито на руло. Месото с кост се пече 30 минути на температура 200 градуса. За всяко допълнително кило месо се прибавят по час печене.

Обезкостеното месо не се нуждае от допълнително печене. Ако месото е увито на руло, то всяко парче се пече на около 200 градуса, по 30 минути, като за всяко следващо кило се пече по още 50 минути.

Готовността на месото се проверява често. Ако соковете са бистри, когато се набоде с шиш, то е перфектно изпечено.

Свинско

За да приготвите три порции свинско печено, ще са ви необходими: 600 г свинско месо, черен пипер, 250 г гъби, ½ глава лук, 4-5 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.ч. вода или сос от печенето, ½ ч.л. сол, ½ ч.л. черен пипер, лимонов сок

Начин на приготвяне: Парчето свинско се натупва добре с черен пипер и се поставя в съд с мазнина и вода. Отгоре се покрива с алуминиево фолио. Слага се да се пече на 200 градуса за 40 минути.

Когато е готово, фолиото се премахва. Периодично се обръща, като се полива със сос. Печенето продължава, докато се образува златиста коричка. Когато това стане, се вади и се покрива с алуминиево фолио.

Гъбите и лукът се нарязват на ситно и се сотират в предварително загрятото олио. Прибавя се брашното и се разрежда с виното и водата. Овкусява се със сол и черен пипер и се вари до омекване на зеленчуците, за около 10 минути. Сосът се сваля от котлона и се подправя с лимонов сок.

Месото се реже на тънки резени и се разпределя в чинии. Отгоре се залива със соса, декорира се с червен зеленчук и се поднася топло.

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
слава
слава
03.12.2014 19:15
всичко много добре до тук, само може би е забравена солта
1
0