Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Апетитни плънки за конкильони

Апетитни плънки за конкильони

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Конкильони

Конкильоните представляват раковини, пълни с плънка. Те са един от многото видове паста, но са предпочитани, тъй като събират завидни количества плънка. А тя винаги може да бъде различна.

Конкильоните у нас могат да се намерят в някои от големите хипермаркети. За приготвянето им най-добре се сдобийте с един пакет (400 г) от продукта. Ето и няколко рецепти за вкусни плънки за конкильони:

Конкильони с плънка от спанак и ядки

Необходими продукти: 400 г паста конкильони, 500 г спанак, 1 връзка пресен босилек, 2 скилидки чесън, 50 г пармезан, 100 г кедрови ядки, 30 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Спанакът и босилекът се почистват от дръжките и увехналите листа. Измиват се и се отцеждат добре. Скилидките чесън се почистват и нарязват на ситно.

Конкильони със спанак

Спанакът, босилекът, чесънът, пармезанът и половината количество кедрови ядки се смесват и се слагат в блендера. Пасират се постепенно, като на малки дози се добавя 10 мл от зехтина. Полученото се подправя със сол и черен пипер на вкус и се прибира в хладилник.

Конкильоните се приготвят спрямо указанията на кутията. Варят се във вряща подсолена вода, след което се отцеждат и оставят да изсъхнат. Всяка една се пълни с готовата плънка. Конкильоните се подреждат в тава, намазана с малко зехтин. Отгоре се поръсват с останалия зехтин и се слагат във фурната за 10 минути на 180º С.

Докато конкильоните се пекат, останалите кедрови ядки се запичат в сух тиган до златисто. С тях готовите продукти се поръсват докато са горещи. Сервират се веднага.

Конкильони с плънка от кайма

Конкильони с кайма

Необходими продукти: Половин пакет паста конкильони, 400 г телешка кайма, 1 ч.ч. доматен сок, 1-2 големи скилидки чесън, 2-3 с.л. олио/зехтин, риган, черен пипер, 1 ч.л. захар, 50 мл бяло вино, 3 с.л. соев сос, 200 г кашкавал.

Начин на приготвяне: Пастата се сварява според указанието на опаковката. Когато е готова се прехвърля в тенджера със студена вода, за да не се слепва. Една чаша от водата, в която е варена, се запазва.

В тиган се загрява малко от мазнината. Прибавят се малко от доматения сок и каймата. Намачква се добре, докато се раздроби. Когато това стане, се добавят останалият сок, виното, соевият сос и захарта. Задушава се до изпаряване на течността. Добавят се подправките, пасираните скилидки чесън и се запържва 1-2 минути.

Тиганът се отстранява от котлона. С готовия пълнеж се пълнят раковините и се нареждат в тавичка за печене. Заливат се с водата, в която е варена пастата. Отгоре се поръсват с настъргания кашкавал. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest