Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чесънът ни предпазва от рак на белия дроб

Чесънът ни предпазва от рак на белия дроб

Чесън

Консумацията на чесън два пъти на седмица може да ни предпази от рак на белите дробове, пише на своите страници вестник „Дейли мейл“.

Изводът е направен от учени, които работят в Център по контрол и профилактика на заболяванията в Цзянс, Китай, а резултатите от проучването са публикувани в списанието Cancer Prevention Research.

Смята се, че хората, които добавят в менюто си чесън, имат с 44 на сто по-малък риск от развитие на коварното и тежко заболяване.

Според данни пушенето предизвиква рак на белия дроб в почти 80 на сто от случите, но и тук чесънът се оказва полезен. При пушачите консумацията на ароматния зеленчук ще понижи опасността от рак на белия дроб с 30 на сто.

За своето изследване китайските специалисти са използвали 4 500 здрави доброволци и над 1400 болни от рак пациенти. Част от проучването включвало въпроси към участниците свързани с хранителните им навици и начина им на живот.

Основните въпроси на учените са били по какъв начин консумират чесъна и дали пушат.

Чесънът ни предпазва от рак на белия дроб

Резултатите са красноречиви – при онези, които похапват чесън поне два пъти в седмицата, има много по-малка опасност да се разболеят от белодробен рак, дори и да са пушачи.

В ароматния зеленчук се съдържа веществото алицин – съединението има антибактериално действие. Чесънът е ефикасен при много състояния – добре известно е, че се бори с грипа и настинките, помага при кашлица и др.

Ако е сварен или е накиснат във вода, чесънът може да бъде изключително полезен и при възпаления в организма – има антиоксидантно действие.

Минали изследвания потвърждават, че чесънът и съставките, които се съдържат в него, могат да ни предпазят от много белодробни заболявания.

Проучвания сочат още, че чесънът може да ни предпази дори и от рак на дебелото черво, като според резултатите от изследванията, зеленчукът снижава опасността с една трета. Специалисти от университета Емори, САЩ, са открили още, че чесънът помага и за проблеми със сърцето.

Учените смятат, че основната причина се крие в съединението диалил трисулфид, което успява да защити тъканта на сърцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest