Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила при дегустирането на вино

Правила при дегустирането на вино

Дегустация на вино

За да е сигурен човек, че някакво питие или храна са му по вкуса, първо трябва да ги опита и оцени. Това осъзнават и много производители на различни продукти и вече все по-често предлагат предварителна дегустация в определени магазини.

Когато става въпрос за дегустация на вино, си има няколко правила, които човек трябва да спази, и фактори, които влияят на вкуса на напитката. Въпросът е, нужно ли е да си експерт, за да можеш да оцениш виното, което ти предлагат да дегустираш?

Идеята на дегустацията е да прецените какво усещане поражда във вас консумацията на напитката, да измерите до колко ви допада това, което опитвате. За да интерпретирате правилно, трябва да използвате сетивата си – трябва да опишете какво усещате, какъв е ароматът, с какво свързвате вкуса.

Разбира се, дегустацията на вино далеч не е нещо, с което всеки може да се занимава и да стане експерт в това, но все пак можете да се научите да определяте за себе си дали дадено вино ви харесва и защо. Ето и някои основни правила:

Изба

- Много важно е при дегустирането на виното, да не се намирате в избата, тъй като всички аромати, които се носят във въздуха, ще повлияят на усещанията ви;

- Правило номер две гласи, че най-доброто време за дегустация на виното е сутрин. Ако дегустацията е следобед, сте натоварени с най-различни неща, които са се случили през деня, което може да повлияе на оценката ви, смятат експертите в областта;

- Следващата важна част от дегустацията – обонянието на всеки много бързо привиква с ароматите, затова, дори да са наситени, не можете да ги възприемате твърде дълго време;

- Честата консумация на едно и също вино след време ще ви пречи да оцените неговите слаби страни;

- При дегустацията много често хората се влияят от мнението на другите около тях. Не правете това;

- Важно е по време на дегустация да не пушите;

- Следващото правило за дегустация гласи, че всяко вино се сервира с подходяща температура – когато дегустирате вино, то трябва да бъде с подходящата за вида си температура. Устните ще позволят да усетите разлика от един градус в диапазона между 10 и 20 градуса;

- Храната безспорно влияе на вкуса на виното, което пиете. Ако си хапвате месо, това ще увеличи рецепторите за сладко и кисело, а ако ядете например маруля, ще ги намали;

- За да разсеете неприятните аромати, специалистите препоръчват да разклащате чашата с вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest