Японските ястия в списъка на ЮНЕСКО

Японска кухня

Скоро се навършва една година, откакто японската кухня стана част от световното културно наследство. На 5 декември 2013 година ЮНЕСКО добави японските кулинарни традиции Уашоку в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

В списъка на ЮНЕСКО влизат още кухните на Турция, Мексико, Франция и Средиземноморието. През последните години японската кухня доби огромна популярност. Дори у нас интересът е все по-осезаем.

Манията по сушито и екзотичния вкус по японските ястия от години тресе целия свят. В източния, както и в западния свят се наблюдава бум на японските ресторанти.

Включването на японската кухня в списъка на ЮНЕСКО не е случайно. Според специалистите тази храна акцентира върху сезонността, здравословното хранене и използването на естествени продукти и аромати.

Японски ястия

Именно тези три фактора са определението за японското светоусещане за хармония, красота и връзка с природата. Това личи не само в кулинарията, а и в бита, културата и традициите на страната.

Ключовите елементи на Уашоку, японската кулинарна традиция, трябва да са напълно ясни на готвача, за да може той да предизвика пълно и автентично гастрономическо преживяване. Един от най-важните фактори са подправките. Традиционни за японската кухня са соев сос, мисо и даши.

От соевите сосове най-използван е Кикоман най-вече заради естествените си съставки и липсата на изкуствени консерванти, емулгатори, аромати и оцветители. Рецептата, по която се приготвя, е от преди 300 години. Използва се както като готварски сос, така и като подправка. Той има нелеката задача да обедини и балансира вкусовете и ароматите на останалите продукти в ястието.

Суши

Соевият сос Кикоман може да се определи като бест селър. Той е обожаван от милиони домакинства и професионални готвачи. Това се дължи най-вече на продължителния процес на ферментация, който му придава деликатния аромат, бистротата и уникалния мек вкус.

В наши дни производството му неизменно следва традиционните стъпки на старинния процес, който обаче е разширен на базата на етиката, безопасността на храните и грижата за околната среда.

Сушито пък е друг елемент от богатството на японската култура. Това е най-известното японско рибно ястие в Европа. Освен него обаче в многообразието на Уашоку се срещат и редица други традиционни ястия от кайзеки (поредица от няколко артистично аранжирани ястия), до разнообразни домашни рецепти.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати