Белгия иска пържените картофки в списъка на ЮНЕСКО

Пържени картофки

Белгийци се обединяват около желанието ЮНЕСКО да впише пържените картофки в списъка си на световното културно наследство редом до изискани френски ястия.

В Белгия дори са организирали инициатива по случай Седмицата на пържените картофки в страната, на която ще бъдат подписвани петиции за обявяване на картофките за културно богатство.

Белгийските власти гледат благосклонно на идеята, но за да стане тя факт, е необходимо културният министър да я одобри, а в страна те са цели трима.

Правителството на фламандско говорящата област Фландрия вече призна пържените картофи за неделима част от белгийската култура. Очаква се френско и немско говорящите общности да разгледат въпроса догодина. Смята се, че французите и немците в страна също ще подкрепят инициативата.

Пържените картофки са едни от най-любимите храни на белгийци наред с гофрети, шоколад и бира. Картофките обединяват езиково разделената общност в страната от франкофони, немскоговорящи и фламадци, заради което повечето хора смятат, че те имат място в списъка на ЮНЕСКО.

Започналият обществен дебат в цялата страна за включването им към ЮНЕСКО се очаква да приключи догодина.

UNAFRI - националната асоциация на собствениците на будки за пържени картофки, откъдето тръгва инициативата, твърди, че тези непретенциозни заведения носят уникален белгийски дух, който обединява любовта на страната към хаоса с неприязънта ѝ към корпоративните приоми.

Близо 5000 фургона в Белгия продава пържени картофки, като заради тях често се образуват опашки. Картофките традиционно се продават в хартиена кесийка и са известни като fritkot.

За първи път картофите се появяват в Белгия през XVI век, но стават самостоятелно пържено блюдо чак през XIX. 95% от белгийците ги похапват поне веднъж годишно, твърдят от UNAFRI пред агенция Ройтерс.

До момента списъкът на ЮНЕСКО включва 314 елемента от културата на различни страни. Сред тях са аржентинското танго, турско кафе, а наскоро в него се включиха и чипровските килими.

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
VanCo
VanCo
17.08.2015 22:35
Картофките се наричат frietjes, а fritkot или frituur e заведение за хранене, където се приготвят !!!

Моля
0
0