Вкусни рецепти с лупина

Лупина

Растението лупина е от семейство бобови. То е многогодишно и се нарича още вълчи боб. Има над 300 разновидности, като сладките ѝ сортове се култивират в Германия още в началото 20-ти век. Всичко останали пък са познати на човека още от Древен Египет.

Обикновено, почти всеки вид лупина се култивира като градинско цвете. Най-разпространени са в Северна Америка и Европа.

Най-голям интерес за кулинарите представлява белият лупин. Той се отличава с висока хранителна стойност и ниски нива на мазнини. За сметка на това в състава му ума високо съдържание на фибри и протеини.

В кулинарията семената на белия лупин най-често влизат в състава на шейкове за пиене. Освен това се използват и като заместител на соята. Токсичните вещества се отстраняват след неколкократно преваряване. Така в състава им остават многото жизнено важни аминокиселини. Ето какво още може да приготвите с лупина:

Солети от лупина

Необходими продукти: 1 ½ -2 ч.ч. брашно от лупина, 100 г брашно от бадеми, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. сол, 20-30 г мак, 2 с.л. печен сусам, 7-8 с.л. зехтин, ½-2/3 ч.ч. вода

Начин на приготвяне: Всички сухи съставки се смесват в купа, заедно със семената. Разбъркват се добре, до получаване на песъчлива смес. Постепенно се добавят водата и олиото, разбъркват се добре до получаване на твърда топка тесто. Оставя се да почине 30-тина минути.

Тестото се разточва на тънка кора – около 2-3 мм дебелина, върху хартия за печене. Изрязват се солети с къдрав нож или други фигурки. Хартията за печене се пренася в подходяща тава.

Получените солети се пекат на 180 градуса. Когато порозовеят и замиришат приятно, се вадят и се охлаждат върху метална решетка. Съхраняват се в добре затворена плътна кутия.

Задушена лупина с млечен сос

Необходими продукти: 300 г лупина, няколко листа зелен чай, 1 глава лук, 2 с.л. зехтин, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 с.л. брашно, 2 с.л. масло, 1 ч.л. червен пипер, 2 щипки куркума, сол, черен пипер, моцарела, босилек, крутони

Начин на приготвяне: Лупината се измива и се вари в няколко води, като всяка следваща се изхвърля. Целта е да се премахне горчивият вкус. В последната вода се добавят листата зелен чай, 2 с.л. зехтин и малко сол. Отцежда се.

Лукът се наситнява, а морковът се настъргва. Смесват се и се задушават в маслото. Когато омекнат, се добавят прясното мляко и лупината и се оставя да заври.

Брашното се размива в малко хладка вода. При непрекъснато бъркане се добавя към ястието. Овкусява се със сол, черен и червен пипер и се оставя да къкри на котлона още 10 минути. Разбърква се периодично.

Ястието се поднася поръсено с малко босилек и гарнирано със запържени крутони и накъсано сирене моцарела.

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати