Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Българските емигранти разграбиха сиренето и луканката

Българските емигранти разграбиха сиренето и луканката

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Сирене

В първите дни на новата 2015 година магазинери станаха свидетели на интересно явление – родните гурбетчии, които се бяха прибрали за празниците, изкупиха луканката и саламуреното сирене от магазините в по-малките градове на страната.

Нашенците, които поемат отново към чужбина, заредиха куфарите с любимото сиренце и луканка. Сънародниците ни се запасяват с много храни от българската кухня, но продавачи отбелязват, че точно сиренето и луканката са сред първите 2 неща, които намират място в багажа им.

Отбелязва се, че вакуумираните млечни продукти са предпочитани от онези, които се прибират със самолет, докато хората с автомобили са напазарували по поне 2-3 осемкилограмови кофи със сирене и големи пити кашкавал.

Луканка и Кашкавал

Сиренето в саламура има срок на годност няколко месеца, а опитът на гурбетчиите показва, че при правилно съхранение могат да се наслаждават на родно сирене чак до следващото си прибиране.

Емигрантите се запасяват и с други родни продукти – домашни свински деликатеси, зелеви сарми и други вкусотии.

Свинските деликатеси, които най-често намират място в саковете и куфарите, са бахур, наденица, сланина и кървавица.

До зелевите сарми старателно се нареждат няколко бутилки хубава домашна ракия и руйно червено вино.

Някои домакини се запасяват и с точени кори за любимата баница, а по-младите дори си тръгват с готова баница, приготвена от сръчните ръце на мама или баба.

Баница

В последните години се наблюдава тенденция на отваряне на все повече и повече етнически магазини в Европа, откъдето нашенци могат да си закупят български продукти, но въпреки това, веднъж прибрали се в родината, те не пропускат да се запасят с емблематични са района ни храни.

Така те отнасят макар и малка частица от България със себе си и поне в първите седмици от годината ще могат да се радват на българския вкус.

Шофьори на микробуси, които извършват редовни курсове към Европа през цялата година, отбелязват, че по коледните и новогодишните празници буквално се превръщат в дистрибуторски камиони.

Микробусчетата едва успяват да поберат всички колети за чужбина, изпълнени с наши стоки. Така и нашенците, които не могат да се приберат при семействата си за празниците, могат да се порадват на традиционен български вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Рада
Рада
14.01.2015 13:11
Как точно разбраха магазинерите, че това са емогранти ? Ако живеете в чужбина и сте опитали европейски, гръцки или турски сирена , или колбаси, българките ще ви бъдат доста неприятни!
0
0