неделя, 21 декември

Бурканите със зимнина - изобретени от френски готвач

Зимнина
4.8 от 6 Гласа

В сезона на консервите и бурканите със зимнина се замислихме за това откъде е тръгнало всичко, свързано със затварянето на любимите на мнозина от нас буркани за зимата.

Едно от класиките в българската реалия в студените вечери е да си отворим домашно приготвен буркан със мариновани чушки, киселите краставички или пък лютеница. За компотите да не говорим - те са десерт, част от сутрешната или следобедна закуска с пържени филийки, мекици и други подобни нещадящи талията вкусотии.

Освен това компотите често са съставна част в приготвянето на различни сладкиши, кексове и пайове. Сокът от компот е идеален за сиропиране на блатове за торта.

Компоти и туршии

Няма спор – консервираните зеленчуци и плодове ни напомнят за лятото, а това, което е приготвено вкъщи, е винаги по-вкусно от готовото. Свикнали сме да мислим, че бурканите със зимнина са типично българско изобретение. Но технологията е създадена от французина Никола Апер през 1795 г.

Тогава той печели награда за най-добър начин за дълго запазване на продукти. Французинът е удостоен със званието „Благодетел на човечеството” и получава златен медал за технологията си. А тя е много проста – той напълнил метални цилиндри с месо и бульон, други – със сладко.

После ги затворил с капаци и ги варил в продължение на часове. След осем месеца вкусът им бил превъзходен. Това се получило, защото високата температура убила микробите, които „отговарят” за разграждането на храната.

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

На въпросната страница виждаш материал на тема Бурканите със зимнина - изобретени от френски готвач. Ако имаш критика или смяташ, че предоставената информация не отговоря на статията Бурканите със зимнина - изобретени от френски готвач, би могъл да се обърнеш към Готвач.бг от формата за контакт и ние ще редактираме/разширим публикацията.