Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Гъшият дроб се завръща в ресторантите в Калифорния

Гъшият дроб се завръща в ресторантите в Калифорния

Гъши Дроб

През първата работна седмица на 2015 година съдът в Калифорния отмени забраната за продажба на гъши дроб, съобщават от агенция „Франс прес“. През 2012 година в Калифорния забраниха в заведенията да се предлага този деликатес.

Всички ресторанти, които са решили да пренебрегнат забраната и да предлагат гъши дроб през последните две години и половина, са били заплашени от глоба 1000 долара. Причината за крайната мярка на властите беше, че гъските не се отглеждат по хуманен начин.

Гъските, които се отглеждат за черен дроб, се слагат в клетки, където нямат никаква възможност за движение, не могат да разперят крила и да се изправят на краката си. Единствената възможност на пернатото е да се протегне напред и да пие вода.

Според данни количеството храна, което дават на гъските, надвишава трикратно нормалната порция на пернатите. Природозащитниците смятат, че подобно гледане на животно е по-скоро мъчение – още повече, че е възможно да се произвежда деликатес и при нормалното отглеждане на птиците.

Гъските обаче не се отглеждат нормално, защото се твърди, че при свободно живеещи гъски, дробът няма необходимата маслена структура.

Дроб от Гъска

Гъшият дроб е смятан за истински деликатес, наред с трюфелите и черния хайвер. Черният дроб на птицата се уголемява почти петкратно от нормалния, само за около двадесет дни, след което спира да функционира.

Още през 2012 година, когато съдът забрани да се използва гъши дроб в заведенията, много от ресторантьорите не бяха съгласни с крайната мярка.

Затова и след отмяната на тази забрана собствениците на ресторанти смятат веднага да включат деликатеса в менютата си.

Фактът, че гъшият дроб отново може да присъства в менюто, се определя от собственици на заведения като най-страхотния начин за започване на новата година за ресторантьорския бизнес.

Така смята и Шон Чейн, който има свое заведение – той споделя, че ще включи гъшия дроб своето меню възможно най-скоро.

Във Франция наричат деликатеса мазен дроб или още Foie gras – именно французите са сред основните производители на гъши дроб в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest