Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Антъни Бурдейн

Великите готвачи: Антъни Бурдейн

Без задръжки

Често наричан лошото момче на кулинарния бизнес, Антъни Бурдейн има опит в готварството повече от 25 години. И той като повечето популярни кулинари има телевизионни изяви, автор е на няколко книги.

Роден е в Ню Йорк, но израства в Ню Джърси. Бурдейн казва, че се е влюбил в кулинарията още като съвсем малко момче – когато за първи път опитал стриди, докато бил на семейна почивка във Франция. През 1978 година готвачът завършва Кулинарен институт на Америка (Culinary Institute of America).

През 1998 година Бурдейн започва работа като главен готвач на ресторант, който се намира в Манхатън, Ню Йорк. Има публикувани кулинарни статии в Ню Йорк Таймс, Таймс и др., няколко книги, между които и два криминални романа. Една от неговите статии, която е озаглавена Не яжте, преди да прочетете това, става изключително популярна и след нея се появява автобиографичният роман Поверително от кухнята.

Книгата му Поверително от кухнята се превръща в бестселър – в нея той разказва в хумористичен стил за ресторантьорството и пътя, който е изминал, за да стане шеф. А популярният сериал Поверително от кухнята е създаден по книгата. Споделя, че никак не е лесно да работиш в подобен бизнес и вероятно повечето, които са успели да се развият, са до някаква степен мазохисти.

Бурдейн, обаче не взима всичко това много сериозно – твърди се, че живее разюздан живот, в който се преплитат алкохол, жени, наркотици и разбира се много храна. Книгата му става истински хит в САЩ и Великобритания – и това му носи популярност, която с времето нараства и му отваря нови врати към телевизионния бизнес и издаването на други книги.

Антъни Бурдейн

Готвачът има гост-изяви в няколко кулинарни предавания, а някои от най-популярните поредици, които води, са A Cook`s Tour, Антъни Бурдейн: Без задръжки и др.

Основната идея на предаванията са Бурдейн да представя някои не особено популярни туристически дестинации през собствената си призма и покрай пътуването и разказите да опитва и местните странни специалитети.

В предаването Без задръжки той приготвя най-различни необичайни рецепти, например изпечен ректум на африкански глиган.

В свободното си време обича да се занимава с Бразилско Джиу Джицу – той започва да практикува този спорт през 2013 година, като твърди, че жена му го е запалила по него.

Той може да бъде определен като страстен изследовател на културите по света – освен с безспорните си качества на професионалист той е надарен и с остър език. Именно това привлича публиката към неговите предавания – умее да изказва мнението си абсолютно свободно и без никакви задръжки.

Язвителното му остроумие е причина мненията на зрителите за него да се движат в двете крайности – или го харесват безрезервно, или го приемат за твърде циничен и груб. Сигурно е само, че директният му подход не може да остави зрителите равнодушни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest