Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите храни за повишаване на имунитета

Най-добрите храни за повишаване на имунитета

Риба

Както всички знаем, в природата се намират най-чистите имуностимуланти!

Тях лесно можем да си набавим и използваме в ежедневието, без да е необходимо да ходим до близката аптека. Ние Ви предлагаме няколко бързи и лесни методи да си набавите необходимите витамини, за да си повишите имунитета и да се преборите с вирусите:

Портокалов сок

Любимият сок от портокал, който пием на закуска, дава на организма необходимата за деня доза витамин С. Той, освен че повишава имунитета, е и изключително полезен за кожата. Проведени изследвания показват, че с приема на витамин С ние можем да не предотвратим настинката, но ще спомогнем за по-бързото оздравяване на организма. Затова е необходимо да приемаме витамин С заедно с храната. Витамин С можем да открием в големи дози и в другите храни като кивито и червените чушки.

Черен чай

Ежедневния прием на хапчета може да доведе до сериозни последствия в организма на човека - стомашни проблеми, камъни в бъбреците, а при някои деца и вътрешни кръвотечения.

Чаша черен чай

Как помага той? Отговорът е много лесен - черният чай допринася за производството на протеин в организма, който активно се бори с грипните инфекции и вирусите. Ако вкуса на черния чай не ви е приятен, можете да го замените с чаша ароматен зелен чай.

Кисело мляко

В една от Скандинавските страни е проведено изследване, в което ежедневно давали кисело мляко на група работници в продължение на 80 дни. След това установили, че тези работници, които приемали ежедневно кисело мляко, са излизали в болничен 33% по-малко в сравнение с друга група работници, които приемали плацебо.

Мляко

Прясно мляко

Доказано е, че около 36% от хората с недостиг на витамин D са по застрашени от вируси и инфекции на горните дихателни пътища. За да набавим необходимото количевство витамин D на организма, трябва да приемаме много мляко, млечни продукти и също така риба. Има и много добавки, които помагат за набавянето на витамин D.

Риба и миди

Наред с млечните продукти, рибата е богат източник на витамин D, но нейните свойства съвсем не спират до тук. Рибата е изключително богата и на омега-3 мазнини и селен. Според някои изследвания омега-3 мазнините предпазват от вируси и грипни инфекции, като стимулират притока на кислород в белите дробове.

Също така омега-3 мазнините стимулират имунната система, отделянето на токсини и ефективното усвояване на хранителните вещества. Селенът, от своя страна, спомага на кръвните клетки да образуват протеини, чрез които организмът с бори с вирусите. Едни от най-тлъстите и богати на витамин D, омега-3 мазнини и селен риби са: скумрия, сьомга, херинга също така и миди, раци и стриди.

Сладки картофи и тиква

Витамин А е следващия главен герой в битката срещу грипа и вирусите. Тези два зеленчука са изключително богати на този витамин. Също така трябва да снабдяваме организма си с цинк, например като сготвим вкусно задушено със зеленчуци. Цинкът е важен за придвижването на витамин А до тъканите.

Гъби

Пилешка супа

Малко известно, е че гъбите съдържат над 300 полезни вещества, които увеличават броя на белите кръвни телца и засилват имунната система.

Пилешка супа

Топлата пилешка супа е вкусен лек от векове. Тя успокоява силна кашлица, намалява секретите и дискомфорта при запушен нос. Това се дължи на цистеина, който се отделя при варенето на пилешкото месо. Цистеинът е аминокиселина, която има химична структура, наподобяваща структурата на медикаменти срещу бронхит. За да подсилим ефекта от пилешката супа, можем да добавим малко лук и чесън за повишаване на имунната система.

Чесън

Антибактериалният алицин е веществото, което се бори с вирусите и грипните инфекции. Чесънът подсилва имунната система, но много хора го избягват заради силния аромат. Съществува чесън на хапчета, но не забравяйте, че в суров вид е много по-полезен.

Пшенични кълнове

Прием на половин чаша пшенични кълнове дневно е достатъчен за набавянето на дневната доза цинк за тялото. Той стимулира производството на бели кръвни телца и заздравява и подсилва имунната система. Има много начини за консумиране на пшеничните кълнове: добавете ги към салатите, киселото мляко, овесената каша, пюретата и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest