Тонове храни менте конфискуваха от 47 страни

Храни менте

Около 2500 тона развалени и фалшиви хранителни продукти, предназначени за продажба, бяха конфискувани в 47 страни по цял свят при съвместна акция на Интерпол и Европол, информира Франс прес.

Двете международни организации са иззели сушени плодове, олио, моцарела, яйца и други продукти менте, които е трябвало да бъдат продадени на потребители от цял свят.

Операцията е приключила с множество арести, но засега не се съобщава броят на задържаните. От Интерпол и Европол казват, че разследванията по този случай ще продължат.

В мащабната акция са се включили полицаи, митничари, служители на агенциите за безопасност на храните, фирми от частния сектор. Проверени са били хранителни магазини и обектите, предлагащи храни на летища, пристанища и в промишлени зони.

Месо

Акцията е стартирала през декември, като е продължила и през целия януари.

Само властите в Италия са задържали 31 тона морски дарове, които са били замразени, а после потопени в химическа субстанция, съдържаща лимонена киселина, фосфат и водороден пероксид, за да изглеждат пресни.

85 тона месо и 20 000 литра уиски менте са били конфискувани и унищожени в Тайланд. Стоките са били внесени в страната незаконно и са били предназначени за продажба.

В хода на операцията във Великобритания са били иззети 275 000 литра алкохолни напитки от фабрика, която произвеждала спиртните напитки нелегално.

Уиски

Проверката на властите в Колумбия, Еквадор, Парагвай, Уругвай и Перу са установили, че най-големите нарушения с храните се допускат при техния внос.

В опит да избегнат митото много от доставчиците крият стоките в пакети, а това съхранение ги прави опасни за консумация и предизвиква риск за здравето на потребителите.

Целта на мащабната акция е била да се идентифицират престъпните мрежи, които стоят зад трафика на фалшиви и опасни за здравето и живота на хората храни.

Част от глобалната проверка на Интерпол са били и пазарите в България, както и тези в съседните ни Румъния и Турция.

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати