Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-добрите рецепти със смилянски боб

Най-добрите рецепти със смилянски боб

1 от 3 Снимки

Боб чорба


Необходими продукти: 500 г смилянски боб, 1-2 моркова, 1 глава кромид лук, 1 червена и 1 зелена чушка, малко олио или масло, червен пипер, джоджен, сол, няколко домата, може и от консерва

Начин на приготвяне: В тенджера с вода пускате измития боб и го изчаквате да заври. Първите две води задължително се изхвърлят. След като омекне и е почти готов за консумиране, слагате измитите и нарязани на кубчета зеленчуци без доматите, а след тях - и останалите подправки. Доматите (настъргани или нарязани на кубчета) се слагат най-накрая, когато чорбата е напълно готова, а ако искате тя да е по-гъста, можете заедно с доматите да разбиете и 1 лъжица брашно;

Първенец сред видовете зрял боб в България безспорно е Смилянският боб. Ако сте напълно сигурни, че той наистина е от село Смилян, дори не е необходимо да го накисвате от предходната нощ.

Но бъдете внимателнi, защото по магазините е пълно с подобен боб, който се произвежда в Китай и няма нищо общо с качеството на родния Смилянски фасул.

Смилянският боб може да бъде приготвян по всякакъв начин, но някои от най-разпространените рецепти с боб, които може да приготвяте целогодишно или по-празници като например любимите ни пълнени чушки с боб, са си българска класика.

Само при мисълта за тях ни иде да накиснем една тенджера зрял фасул и да спретнем с него следните вкусотии, които може да разгледате в галерията горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати