Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайните на перфектния свински джолан по баварски

Тайните на перфектния свински джолан по баварски

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Тайните на перфектния свински джолан по баварски

Типично за приготвянето на свински джолан в Бавария е това, че готвачите не се ограничават в количеството нито на месото, нито на подправките в рецептата. Те не са строго установени и се определят на око и според случая.

Сред начините за приготвяне на свински джолан в Бавария, силно застъпен, освен основния, е този с киселото зеле. Основната подправка, която използват майсторите готвачи там, нетипична за нашите райони, е хвойната. Тя придава доста екзотичен за нас, но и типичен за баварския деликатес дъх.

Друг важен момент при приготвянето на свинския джолан е използването на гъша мас. Тъй като у нас тя се открива трудно, често се заменя със свинска мас. Ястието по правило се сервира с гарнитура от картофи.

Свински джолан по баварски

Необходими продукти: Задни свински джоланчета с кожа и кост, сол, сух чесън, черен пипер (зърна и млян), розмарин (стръкчета и сух), зрънца хвойна, 1 глава лук, 2-3 моркова, 1 глава чесън, гъша/свинска мас, вода.

Начин на приготвяне: Джоланчетата се измиват добре и се подсушават. Ако е необходими се остъргват с ножа.

Насипните подправки се смесват. С полученото се натрива месото и кожичката. Джоланчетата се нареждат в тава, дъното на която е покрито с маста. Долива се вода, колкото да покрие дъното.

Главата лук се разрязва на четири, морковите се нарязват на едро, а главата чесън се разполовява. Продуктите се поставят при месото заедно със стръковете розмарин, зърната черен пипер и по желание - хвойна.

Тайните на перфектния свински джолан по баварски

Свинският джолан се пече на 170 градуса. На всеки 20 минути се залива със соса. Подобно на съставките, така и времето за печене не е строго определено. За готово се смята, когато костта се завърти и при дръпване може да излезе. За по-хрупкава кожичка при края на печенето може да се пусне вентилатора на печката, ако разполагате с такъв.

В рецептата за баварски джолан с кисело зеле много се доближаваме до българската представа за кисело зеле с месо. Ето я и нея:

Необходими продукти: 1 кг джолан, 10 г гъша мас, 1/2 глава лук, 380 г кисело зеле, ½ ч.л. семена ким (леко счукани), черен пипер, сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сушена хвойна, 1 дафинов лист, 1/8 л бяло вино, 400 г картофи, 6 с.л. горчица.

Начин на приготвяне: Маста се разтопява в дълбок тиган или тенджера. В нея се запържва наситненият лук. Добавя се зелето. Оставят се да се задушат. Подправят се с кима, захарта, черния пипер, солта, хвойната и дафиновия лист. Отгоре се полива с бялото вино. Огънят се намалява на минимум.

Добре измитият джолан се поставя върху зелето. Захлупва с капак. След 30 минути се обръща и се оставя да се дозадушава за още 45 минути. През това време се готвят картофите.

Джоланът се сервира в затоплена чиния. Зелето се поставя като канапе, а върху него се аранжира джоланът. Поднася се с горчица. Картофите се сервират отделно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest