Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Любимите китайски ястия по цял свят

Любимите китайски ястия по цял свят

Ориз и спагети по китайски

Китайската кухня се смята за една от най-богатите и разнообразни кухни в света. Тя произлиза от различни райони на Китай и е разпространена широко в много други части на света - от Източна Азия до Северна Америка и Европа, Австралия, Южна Африка.

По непълни данни, днес в цялата страна съществуват повече от 5000 известни блюда, а ако към тях добавим и обикновените домашни блюда, те стават безброй.

Може да се каже, че всеки район в Китай има свои известни ястия. Столетия наред кухните от различни райони са се обогатявали взаимно и са се усъвършенствали.

За дворцовата трапеза, наричана така, защото е наследила кулинарията на императорската кухня, са характерни особено ценните продукти, фината обработка, разнообразните и разкошни ястия. Дворцовата трапеза днес се състои главно от ястия, изготвени по рецепти на императорската кухня от Цинската династия.

Китайско с гъби

Независимо от факта, че в китайската кухня се пържи, тя е доста здравословна. Пърженето е винаги за много кратко, така че продуктите не поемат много мазнина, а запазват собствените си сокове. Освен това се използват много зеленчуци и плодове и разбира се подправки.

Патицата по пекински е най-популярното ястие от китайската кухня, сервирана не само в ресторантите в Пекин, но и по цял свят. Произхода на ястието се отнася към епохата на император Мин.

Процесът на приготвянето е дълъг и сложен. Патицата се пече на бавен огън, като температурата в пещта постепенно пада. Често към нея се поднасят специални палачинки, в които се завива парче месо и се топи в специален соев сос.

Кой не обича прословутият ориз по китайски? Той е най-бързото, лесно и вкусно ястие, с което може да поглезите вас и вашето семейство. Тъй като има редица различни рецепти за приготвянето му, най-автентичната включва бял ориз, китайски гъби, яйца, лентички пресни краставици и моркови.

Патица по китайски

"Сладко-кисел" е термин, който се използва за детерминиране на готварски методи и стилове на готвене. Но може би най-честата асоциация, която правим, когато чуем словосъчетанието е сос, част от китайската кухня.

Според някои, рецептата за сладко-кисел сос идва от китайската провинция Хунан. Но сосът там се прави от слаб оцет и захар. Може би най-известните ястия, или по-скоро меса, гарнирани с въпросния сос са прословутото пиле със сладко-кисел сос, скариди и свинско месо.

Други ястия от китайската кухня са спагети по китайски с пилешко, свинско с ориз по китайски, китайски пържен хляб, китайска салата, ребърца по китайски, ориз с три вида месо по китайски, китайска салата с фъстъци, задушени картофени ленти по китайски, калмари с подправки по китайски и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest