Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кулинарно пътешествие: Най-популярните перуански ястия

Кулинарно пътешествие: Най-популярните перуански ястия

papa huancaina

Перуанската кухня е родена от сливане на древните кулинарни традиции от предколумбовата епоха с богатата европейска кухня на испанците, пропита от вкусни и ароматни арабски влияния, към което по-късно се добавя наследството на робите от Африка. Това взаимно проникване е обогатено и от уменията на френските готвачи, които пристигат, за да обслужват испанската аристокрация по време на най-голямото вицекралството в Южна Америка.

Цялото културно разнообразие създава шарен микс, или така наречената mistura, в която се оплитат вкусове и техники от четири континента, за да създадат смайващото богатство на перуанската кулинария. Стилът фюжън в кухнята на Перу съществува вече пет века.

През 2007 г. перуанската кухня е обявена за национално културно наследство поради приноса й за утвърждаване на перуанската национална идентичност.

Шишчета сърце

Самите перуанци твърдят, че няма по-разнообразна кухня от тяхната – броят на традиционните ястия е известен – те са 491. В това отношение с Перу могат да мерят сили само Франция, Китай и Индия. Достатъчно е да се спомене, че по протежение на перуанския бряг дълъг 2250 км съществуват над 2500 различни видове супи, а традиционните десерти са повече от 250.

Най-традиционните перуански ястия, които дори са избрани за седемте кулинарни чудеса на Перу, са: ceviche, ají de gallina или в свободен превод „кокошка лютика“; lomo saltado - жулиени от зеленчуци с говеждо филе, приготвени по китайския метод за бързо запържване; papa a la huancaína - картофи, залети със сос от поширани в подсладена вода жълти люти чушлета, пасирани заедно с прясно сирене, жълтъци, мляко, лимон, зехтин, сол и пипер; anticucho - шишчета на скара от месо (традиционно говеждо сърце), предварително мариновано в чесън с оцет, кимион, люти чушки и мек опушен червен пипер; chupe de camarones – гъста супа от едри тихоокеански скариди; causa - торта от сварени и смачкани жълти картофи с пасирани чушлета, лимон и други добавки, пълнена с авокадо, риба тон, скариди или пилешко месо.

lomo saltado

Мака пък принадлежи към семейството на ряпата и вирее в много екстремни условия като студ, интензивна слънчева светлина и силни ветрове.

Този корен има честта да бъде най-високо развиващата се растителна храна в света, която е и основна за перуанците. Доказано е, че Мака има подмладяващо и обновяващо въздействие върху жлезите с вътрешна секреция и възстановява хормоналния баланс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest