Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна обиколка из уличната храна на Китай

Кулинарна обиколка из уличната храна на Китай

Кулинарна обиколка из уличната храна на Китай

Китайската култура е изключително богата на традиции по отношение на храненето. Много от практиките и похватите крият своите корени от древността. Тук ще ви представим някои популярни улични деликатеси, които се приготвят на място по пазари и търговски улици.

В Китай не всички ястия се базират на ориза. Много важно е да се спомене, че добре приготвената китайска храна трябва да се хареса от всички сетива, а не само от вкусовите. Цветовете трябва да бъдат приятни за окото, а съставките с еднакъв размер и ароматни.

Традиционната улична храна на Китай е колоритна, колкото и тази, сервирана в изисканите ресторанти. Местните хора наричат този тип хранене „малки залъгалки”, но със сигурност няма да останете гладни, ако сте решили да прекарате цял ден по улиците.

Кулинарна обиколка из уличната храна на Китай

Разбира се, всеки град си има кулинарни традиции, дори в уличната кухня.

В зависимост от района, в който се намирате, ще намерите картонени кутии с люта юфка, задушени кнедли, най-различни части от прасето, печени на шишчета и овкусени с карамел, сладки картофи и т.н.

В град Вухан например има цяла улица, която се нарича „Улицата със закуски”. Стотици колички с храна приготвят местни специалитети, сред които Танг Гао – дълбоко пържени понички от оризово брашно и захар; оризови топки, пълни с кисели краставички и яйце, сушени кайсии, пълнени със сусам и червен боб.

В Шанхай пък може да се сладите на най-различни солени и сладки пайове, приготвени с различни морски дарове. Най-традиционната улична храна за големия мегаполис са варените яйца в зелен чай и обилно напоени със соев сос, които по правило са придружени от пържени тестени пръчици.

Кулинарна обиколка из уличната храна на Китай

Гуанджоу има репутацията на едни от градовете, произвеждащи най-вкусния сладолед. В този град уличните ястия включват пролетни рулца, оризова каша и пълнени патладжани с кайма.

Пекин от друга страна определено не се слави с вкусната си улична храна. Туристите дори рядко се осмеляват да опитат някой от местните деликатеси, които продават уличните търговци. В повечето случаи това са пържени скорпиони, мравки и ужасно миришещи копринени буби.

Вижте няколко апетитни китайски рецепти: Хрупкави скариди с китайски сос, Печен свински врат по китайски, Китайска салата с бобови кълнове, Задушени картофени ленти по китайски, Китайска салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest