Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три класически рецепти за гуакамоле

Три класически рецепти за гуакамоле

Гуакамоле

Гуакамоле е може би най-известният кулинарен шедьовър на мексиканската кухня. То е едно от предпочитаните ястия на ацтеките от древни времена.

Представлява разядка (пюре или гъст сос) от пюрираната вътрешност на авокадо, и най-често с добавени лимонов сок и нарязани на ситно домати, лук и чушки. Гуакамоле е широко разпространено в Мексико, САЩ и Западна Европа.

Здравословно, вкусно и диетично – точното описание за това мексиканско предястие. Поради високото му съдържание на особено полезните омега-3 мастни киселини, витамини от В група, като и витамин Е и К, се предпочита от хората, практикуващи здравословен начин на живот.

Вкусно Гуакамоле

Разбира се, за направата му има безброй различни рецепти, затова днес ще ви запознаем с трите най-разпространени от тях.

За първата ще имате нужда от 2 плода добре узряло авокадо, 1 мек домат, 2 с.л. зехтин, сокът от 1 лимон, сол, 1 с.л. накълцан лук, 1 смачкана скилидка чесън. Ако искате да се доближите още повече до оригиналната мексиканска рецепта, може да добавите и малко люта чушка.

Плодовете авокадо и доматът се смачкват с вилица, докато станат на гъсто пюре. След това може да добавите и останалите съставки, а за финал трябва да разбъркате всичко добре. Тази традиционна рецепта авокадо се поднася с царевичен чипс.

Пастет с Авокадо

Друга по-нетрадиционна, но също толкова изкушаваща рецепта за гуакамоле, включва 2 бр. авокадо, 2 по-големи скилидки чесън, 1 с.л. зехтин, черен пипер, сол, 1 ч.л. дижонска горчица, 1 с.л. доматено пюре или салца и по желание орехи.

Авокадото се издълбава от кората и се пюрира в блендера, заедно с останалите продукти, до пълна гладкост. Чудесно предястие с пухкав хляб.

За третата оригинална рецепта ще имате нужда от 2 плода авокадо, 1 кофичка кисело мляко, сокът на половин лимон, 1 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън, сос Табаско, черен пипер, сол. Авокадото и киселото мляко се пасират, докато се получи гладка консистенция.

Прибавят се лимонът, зехтинът, чесънът, сос Табаско, пиперът и солта. Сместа се разсипва в купички и така се оставя в хладилника да се охлади. След като я извадите гарнирайте всяка порция със стрък магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest