Зеленчукови гарнитури

Идеи за зеленчукови гарнитури

Погрешно е да се смята, че гарнитурите към месните специалитети трябва непременно да се приготвят от ориз или картофи. Много по-здравословно е да се научите да ги приготвяте от зеленчуци като моркови, грах, зеле и др. Ето няколко полезни идеи за зеленчукови гарнитури.

Пюре от моркови

Необходими продукти: 1 кг моркови, 125 г масло, 7 с. л. брашно, 2 яйца, 250 г прясно мляко, сол и черен пипер на вкус

Пюре от моркови

Начин на приготвяне: Морковите се обелват, нарязват и сваряват в подсолена вода. Отцеждат се и се пасират. В част от маслото се запържват брашното и пасираните моркови, като добавяте и постепенно и млякото, докато сосът се сгъсти. Накрая прибавяте яйцата до пълната готовност на пюрето, след което го поливате с останалото масло.

Пържен праз

Необходими продукти: 2 кг праз лух, 100 г масло, 5 с. л. брашно, сол, горчица на зърна

Начин на приготвяне: Почистеният праз лук се нарязва на парчета с дължина от около 10 см. Сварява се в подсолена вода за кратко време, изважда се, отцежда се и се овалва в брашното. Изпържва се в маслото до пълна готовност и се сервира заедно с малко горчица на зърна.

Задушени зеленчуци

Гарнитури

Необходими продукти: 1 пакет смес от замразени зеленчуци, сол и черен пипер на вкус, 100 мл масло, няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне: Зеленчуците нямат нужда да бъдат размразявани. В съд разтопявате част от маслото и пускате готовата смес. Добавяте малко подсолена вода и оставяте гарнитурата да се задушава на слаб огън, докато всички зеленчуци омекнат и водата се изпари. Добавяте останалото масло, докато се разтопи, и подправяте с черния пипер на вкус и нарязания на ситно магданоз.

Кюфтета от карфиол

Карфиол

Необходими продукти: 1 голяма глава карфиол, 250 г картофи, 150 г масло, 5 с. л. брашно, 1/2 кофичка кисело мляко, 3 яйца, сол, чесън на прах и черен пипер на вкус, няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне: Карфиолът се накъсва на цветчета и се сварява в подсолена вода. Отцежда се и допълнително се нарязва на дребно в купа. Към него се добавят сварените и настъргани картофи, яйцата, сухите подправки и нарязаният на ситно магданоз.

При липса на магданоз може да се използва и копър. Всичко се омесва добре и се оставя за около 1 час в хладилник. След това от тази смес се оформят кюфтета, овалват се в брашното и се изпържват кюфтета, които се заливат с малко кисело мляко, преди да бъдат сервирани.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
12.04.2016 09:16
Аз започнах да правя оризови кюфтенца отскоро- много вкусна гарнитура са.
0
0

Избрано

От другите сайтове

Свързани Рецепти

Може би това те интересува