Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три рецепти за пиле с ориз

Три рецепти за пиле с ориз

Пиле с ориз

След като през изминалата година пилето с ориз гордо се нареди на първо място на вкусната стълбица, подреждаща най-приготвяните ястия у нас, решихме да разровим старите тетрадки и да ви предложим няколко вариации на вкусната рецепта, любима на всички ни.

Пълнено пиле с ориз в гювеч

Необходими продукти: 1 цяло пиле, 1 водна чаша ориз, 1 глава ситно нарязан лук, олио за запържване, разтопено масло и червен пипер за намазване на пилето, 1 нарязан на кубчета морков, 150 г гъби, няколко стръка пресен розмарин, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Пилето се измива и се оставя да се отцежда. Предварително измитият и отцеден ориз се запържва заедно с лука и моркова в малко олио. След като придобие характерния стъклен вид, към него се добавят ситно нарязаните гъби и ако е необходимо малко вода. След като всичко омекне, сместа се сваля от котлона и се подправя със сол и черен пипер на вкус.

Пълнено пиле с ориз

С нея се напълва пилето и се зашива с хирургически конец. Полива се обилно с масло, поръсва се отново с малко сол и черен пипер и задължително се намазва с червен пипер. Така приготвеното пиле се слага в гювеч, долива се малко вода, добавят се стръковете розмарин и се готви до пълната готовност на пилето. Можете да добавите в гювеча и няколко картофа или да сготвите пилето заедно с доматен сос.

Пиле с ориз на фурна

Необходими продукти: 6 пилешки бутчета, 1 1/2 водна чаша ориз, 1 настърган морков, 1 ситно нарязан лук, сол, черен пипер и чубрица на вкус

Начин на приготвяне: За да приготвите класическото Пиле с ориз на фурна, измийте първо пилешките бутчета добре. Слагат се в достатъчно количество подсолена вода да врат. След като са почти готови, се изваждат, подправят се допълнително с малко сол и черен пипер, а бульонът се прецежда.

Пилешко с ориз

В нагорещено олио се запържва предварително измитият ориз заедно с моркова и лука. Добавя се малко от пилешкия бульон и подправките. След като оризът започне да омеква, се сваля от котлона и се изсипва в тава за печене. Долива се необходимото количество бульон, като спазвате съотношението на ориза и течността според упътванията на опаковката на ориза. Отгоре се подреждат бутчетата, поръсват се с малко чубица и всичко се пече на предварително загрята фурна на 220 градуса, без да е необходимо да се слага капак или фолио.

Пържени пилешки бутчета с гарнитура ориз

Необходими продукти: 6 пилешки бутчета, олио за пържене, 1 1/2 водна чаша ориз, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Пилешките бутчета се измиват, подправят и изпържват до пълна готовност в силно сгорещено олио. В отделен съд се запържва оризът за около 7- 8 мин, посолява се, досипва се вода в съотношението, изписано на опаковката на ориза и се оставя на тих огън до пълната му готовност. Пилешките бутчета се сервират с гарнитурата от ориз и всичко се поднася полято с малко соев сос.

Ако и за вас оризът е една от любимите кулинарни съставки, ви предлагаме да пробвате апетитно Мляко с ориз, Пълнено пиле с ориз, Ориз със спанак, Свинско с ориз или Риба с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest