Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Картофено нишесте увеличава обема на родната шунка

Картофено нишесте увеличава обема на родната шунка

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Шунка

В шунката, която се предлага у нас, масово се добавят картофено нишесте и картофено пюре. Така се увеличава обемът на деликатеса, а цената за килограм не се променя, уведомява вестник Телеграф.

Сигнал към ежедневника е подала жена от София, която споделила, че е останала много изненадана, когато върху етикета на купената от нея шунка прочела, че тя съдържа картофено нишесте.

Справка показва, че повечето от производителите на шунка добавят към нея картофено нишесте или картофено пюре, за да увеличат обема на предлагания от тях продукт.

Картофеното пюре и нишестето сами по себе си нямат вкус. Увеличават обема, без да променят вкуса, и цената на килограм остава непроменена. Същият е случаят с добавянето на тиквеното пюре в лютеницата. Тиквата е по-евтина от пипера. Картофите са по-евтини от месото – поясняват експерти от месопреработвателния бранш.

Картофено нишесте

За да слепят съставките, производителите прибавят и други вещества, като колаген, който се използва в козметичната индустрия - предимно в кремове за лице за изглаждане на бръчки, както и за уголемяване на устни.

Свойството на колагена е да слепва отделните съставки и да прави продукта по-еластичен. Производителите обаче не се ограничават само с тези добавки, които на пръв поглед са безвредни и не предизвикват здравословни проблеми при консумация.

Големият проблем за клиентите у нас е, че не знаят колко месо консумират от парчетата шунка, за която плащат.

Макар че върху етикетите е посочено наличието на картофено нишесте, картофено пюре и колаген, никъде не е отбелязано какво е съотношението им с чистия местен продукт.

Проверка неотдавна в родните магазини установи, че телешкият салам всъщност се приготвя предимно от пилешко месо, а вложеното говеждо е едва 20%.

Оказа се също, че основната съставка на свинската шунка е пилешко месо, а в много от другите колбаси бяха открити големи количества на лактоза, която е алерген и може да бъде опасна при прекалено честа консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest